Ruští motorkáři a jejich sympatizanti se po průjezdu Moravou a zastávkou v Brně dostali v pondělí dopoledne do Průhonic u Prahy, ačkoliv sraz byl původně plánován na desátou hodinu o kousek dál - do pražského Opatova. Po několika hodinách zamířili na Olšanské hřbitovy, kde uctili památku ruských vojáků padlých za druhé světové války.

Vzpomínkové akce k 73. výročí osvobození Československa od fašismu se ve Starovičkách na Břeclavsku zúčastnili členové motorkářského klubu Noční vlci. Položili věnce k památníku, jemuž vévodí tank.
Noční vlci zaburáceli ve Starovičkách. Padlé uctili srpem a kladivem, ale klidně

Noční vlci mají blízký vztah právě s Putinem, který dokonce navštěvuje jejich akce. Spolek dříve dostával od Kremlu peníze, ale loni se žádostí o státní grant neuspěl. Šéf klubu Alexandr Zaldostanov je na sankční listině USA i Evropské unie za podporu ruské anexe ukrajinského Krymu. Jízdy Evropou při oslavách výročí konce druhé světové války pořádají Noční vlci každoročně.

U českého hlavního města narazili na skupinku zhruba dvaceti demonstrantů. Sdružení Pulse of Europe sice původně plánovalo, že proti Nočním vlkům nasadí "eurokolonu", avšak pořadatelé protestu řekli agentuře ČTK, že průjezd motorkářů ani okolní dopravu blokovat nebudou.

Podle protestujících, kteří s sebou měli vlajky USA, EU a České republiky i Ukrajiny, jejíž část Rusko anektovalo v roce 2014, šíří motorkářský gang ruskou propagandu. Nesli také transparenty, na nichž byl současný ruský prezident vyobrazen s hitlerovským knírkem a patkou.

Chtěl jsem mu dát jazyk, řekl Foldyna

"Jste banda tajtrlíků, podporujete tyrana a diktaturu," křičel jeden z demonstrantů na Noční vlky. "Nerespektujete památku ruských vojáků," dostalo se mu odpovědi.

Pietní akt k Pražskému povstvání na Ďáblickém hřbitově.
Pietní akce v Praze. Na oběti války se vzpomínalo na Ďáblickém hřbitově

Jeden člověk se zapojil do emotivní hádky se sociálnědemokratickým poslancem Foldynou. "Nepřijeli sem dělat politickou provokaci, ale uctít památku (ruských vojáků)," hájil ruské nacionalisty Foldyna. "Použijte Google," radil mu jeho oponent. "Použijte mozek," opáčil politik.

Fotografové pak zachytili Foldynu v těsné blízkosti aktivisty Martina Uhlíře, na jednom ze snímku mu místopředseda možné budoucí vládní strany řve zblízka do obličeje. "Nebouchli jsme do sebe hlavami, jen jsme do sebe ťukli, chtěl jsem mu dát jazyk, protože jsem si myslel, že je gay,“ citoval Foldynu server ParlamentníListy.cz.

Vladimir Putin oslavuje s příznivci své znovuzvolení ruským prezidentem
Pryč s carem? Vladimir Putin povládne Rusku dalších šest let

ČSSD se podle serveru Lidovky.cz od Foldynovy účasti na akci Nočních vlků distancovala. „Jedná se o soukromou iniciativu Jaroslava Foldyny, jde čistě o jeho osobní věc. Proto bych byl velmi nerad, kdyby byla ČSSD jakkoliv s průjezdem této kontroverzní motorkářské skupiny spojována,“ napsal Lidovkám předseda strany Jan Hamáček.

Policie nemusela zasahovat

Noční vlci nebo jejich fanoušci při debatách na parkovišti u dálnice D1 často argumentovali tím, že Američané vyvraždili miliony lidí a "rozesír***" celý svět. Mohou za to podle jejich slov podnikatelé George Sörös, Rockefellerův rod, zbrojařské firmy a další velké koncerny. Mluvilo se i o uprchlících a "no go zonách" ve Francii, Německu či ve Švédsku.

Pietní akt k uctění památky obětí Pražského povstání v Praze na Pankráci.
Uctění obětí Pražského povstání. Politici věnce pokládali také v sekyrárně

Mezitím se scházeli u Olšanských hřbitovů další příznivci Nočních vlků. Podle svědků mezi nimi byla i komunistka Marta Semelová. Přítomní si dlouhou chvíli krátili třeba tančením na sovětskou válečnou píseň Kaťuša. Na místě byli přítomni i policisté, ale nemuseli zasahovat. Podle informací Pražského deníku se situace zklidnila, ačkoliv agentura ČTK tvrdí, že dva muži přece jen skončili v policejních autech.

Kolona burácejících strojů sem přijela až před třetí hodinou odpolední. Následně začala pietní akce. Motorkáři z klubu Noční vlci svou cestu zahájili 22. dubna v Moskvě. Cílovou stanicí je Berlín, kam by měl průvod dorazit 9. května, kdy Rusko tradičně slaví Den vítězství.

Ruský prezident Vladimir Putin
Putin složil prezidentský slib. Oživili jsme pýchu naší vlasti, řekl v projevu