„Systém počítá i s velmi extrémními teplotami. Když by nastaly velké mrazy, jsme připraveni otevřít i denní centra na noc, uvolnit kapacity lodi Hermes a v krajním případě i postavit stany," uvedla bývalá radní pro sociální věci Irena Ropková. Podle jejího nástupce Petra Dolínka bude Ropková problematiku zimních opatření i nadále koordinovat.

Podle ředitele Centra sociálních služeb Praha Tomáše Jána bude v případě silných mrazů možné odpustit bezdomovcům symbolický poplatek, který za přespání na lodi Hermes běžně platí, a tolerovat jim i mírnou hladinu alkoholu v krvi. V jiných částech roku mohou na lodi přespávat jen střízliví.

Praha opět zřídí dispečink, který bude pomoc bezdomovcům koordinovat. Řešit bude i jejich přespávání v MHD. „Hlídky městské policie je pouze vyvedou ven, je to řešení v řádu desítek minut, než se vrátí do jiné tramvaje. Budou u toho přítomní terénní pracovníci, kteří jim nabídnou pomoc a ubytování," řekl náměstek Dolínek.

Přes 35 tisíc noclehů za minulou zimu

Na území hlavního města fungovaly minulou zimu čtyři noclehárny s 400 lůžky. Poskytly přes 35 tisíc noclehů a magistrát za ubytování a další služby pro bezdomovce zaplatil asi 10,8 milionu korun. Zhruba polovinu nákladů na uplynulou zimu stál provoz ubytoven spravovaných Centrem sociálních služeb Praha a pronajímaných od soukromníků. Zbylé peníze byly vynaloženy na služby od neziskových organizací.

Podle odhadů odborníků je v Praze 4000 až 4500 osob bez domova, 80 procent z nich jsou muži. Jen necelá třetina bezdomovců má v Praze trvalé bydliště, každý desátý je cizinec, nejčastěji ze Slovenska. Ubytovny jich využívá asi 80 procent, ostatní zůstávají na ulici, třeba kvůli psům nebo alkoholu.

Vedle až pěti zimních nocleháren v Praze pro osoby bez domova fungují čtyři nízkoprahová denní centra, šest terénních programů včetně nočních a celkem 18 azylových domů s 600 lůžky.

Čtěte také: Pětina lidí v noclehárnách v Praze jsou v zimě cizinci