„Akceptuji to jako vyjádření se k tomuto projektu, ale je mi líto, že navázání dialogu není v tomto případě možné," reagoval Rafa ve stanovisku, které má ČTK k dispozici. Projevy xenofobie a nacionalismu v Česku a na Slovensku, v Polsku či Maďarsku Rafa sleduje a dokumentuje několik let.

Kurátoři označili výstavu za indikátor nálad ve společnosti. Ta česká podle nich prochází vleklou ekonomickou krizí, jejímž projevem jsou i zostřené nenávistné reakce proti českým Romům. Postavení Romů v Čechách se přitom dlouhodobě zhoršuje a chybí skutečná politická vůle problém rasismu řešit, tvrdí. Naopak i mezi politiky jsou podle nich rasistické postoje dlouhodobě veřejně tolerované.

Od roku 1971 Romové mají svou mezinárodní vlajku. Tvoří ji modrý pruh symbolizující nebe nad zeleným pruhem, který znamená zemi; překrývá je velké červené kolo odkazující na Indii, pravlast Romů. Návrhy česko-romské vlajky vycházejí z vlajky české, kterou vždy doplňuje různě ztvárněné zmíněné indické kolo.

Projekt česko-romské vlajky je vystavený na nábřeží na opěrné zdi Letenských sadů. Podle autorů ukazuje, že Romové jsou Češi a jsou v Čechách doma. Krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) známá svými výpadů vůči menšinám krátce po jeho zahájení uvedla, že podá trestní oznámení na organizátory výstavy. Podle DSSS porušili zákon o užívání státních symbolů České republiky.