V současné době má metropole necelých 141 kilometrů cyklostezek. Kromě nich mohou milovníci in-line bruslení využívat i všechny komunikace v parcích v metropoli. „Dá se odhadovat, že pro bruslaře může v Praze sloužit až 600 kilometrů využitelných komunikací,“ uvádí Luděk Schreib z tiskového oddělení magistrátu.

Z in-line stezek si mohou vybrat jak příznivci rekreačního bruslení, kteří mají rádi poklidnou jízdu s hezkým výhledem, tak i polykači kilometrů, kteří dávají přednost rychlému bruslení na delší vzdálenosti.

Pokud váháte, kam v Praze vyrazit na brusle, přinášíme vám 6 tipů in-line tras a cyklostezek, které potěší in-line bruslaře všech věkových i výkonnostních kategorií.

Bruslařská dráha v parku Ladronka

- Areál volného času Ladronka v Praze 6 nabízí bruslařskou dráhu se solidním povrchem o délce téměř 3,4 kilometrů.

- Těm, kterým se nedaří najít čas na brusle přes den, sem mohou přijít i ve večerních hodinách, bruslařskou dráhu totiž z většiny pokrývá osvětlení.

- Ladronka patří mezi velmi často vyhledávané, ale také přelidněné místo pro inline bruslení.

- A jak se do parku dostanete? Nejbližší zastávkou je Vypich, kam jezdí tramvaje č. 22 nebo 25 a autobusy č. 108, 174, 179 nebo 180.

In-line ovál v Běchovicích

Bruslařská oválná dráha v Běchovicích v Praze 9 měří 333 metrů a nachází se ve sportovním areálu v ulici Na Korunce.

Každou první středu v měsíci od 17 hodin se zde konají in-line veřejné závody Běchovické korunky. Závodníci jsou rozděleni do skupin podle věku a startovné činí 20 Kč.

A jak se do areálu dostanete? Buď autem, kterým lze zaparkovat na malém parkovišti přímo u areálu nebo autobusy č. 109, 240, 250 do zastávky Nádraží Běchovice.

Z Podolí podél Vltavy až na Zbraslav

Jednou z nejoblíbenějších bruslařských stezek je cyklostezka, která začíná pod Vyšehradem a končí na Zbraslavi.

Trasa vede téměř po celé své délce podél Vltavy a měří 11,2 kilometrů.

Velkou výhodou této stezky je její snadná dostupnost z centra. Nazout brusle je možné téměř kdekoliv, od Podolí přes Braník až po Modřany.

Prvním nástupním místem je zastávka na Výtoni před Vyšehradským tunelem. Druhým ve směru z centra je Podolská vodárna. Dále kterákoli zastávka tramvají č. 3 a 17 z Palackého náměstí směrem na Modřany.

Bruslení ve Stromovce

Cesty vhodné pro in-line bruslení jsou rovněž v parku Stromovka v Praze 7. Hlavní okruh je dlouhý přibližně 3 kilometry.

Polykači kilometrů mohou vyjet i na silnici, která vede podél plavebního kanálu k zadní části Výstaviště, nebo na druhou stranu řeky přes Císařský ostrov. Odtud se pak mohou vydat po asfaltovém povrchu kolem kanoistického kanálu až k mostu Barikádníků, nebo opačným směrem k zoologické zahradě.

A jak se do Stromovky dostanete? Buď pěšky od metra Hradčanská, nebo z druhé strany od metra Nádraží Holešovice na zastávku Výstaviště.

Stezka Dolní Počernice-Dolní Měcholupy

Méně známá a mnohdy liduprázdná bruslařská trasa, kterou tvoří 4,5 kilometru dlouhá cyklostezka, vede z Dolních Počernic přes Štěrboholy do Dolních Měcholup.

Stezku netvoří okruh, a tak se jede tam i zpět po stejné asfaltové trase podél Hostavického potoka a vodní nádrže Slatina.

A jak se tam dostanete? Buď autobusy č. 109, 110, 208 či 296 do zastávky Lomnická v Dolních Počernicích, nebo autobusy č. 265, 266 či 296 do zastávky Kutnohorskách v Dolních Měcholupech.

Rekreační bruslení na Letné

Letná nabízí okolo 4 kilometrů cest, které jsou hojně využívané k rekreačnímu bruslení.

K bruslení lze využít jednak dva a půl kilometru dlouhý hlavní okruh a také vedlejší, avšak rozpraskané, asfaltové cesty.

Bruslení ve zdejší lokalitě si spíše vychutnají ti, kteří dávají přednost poklidné jízdě s výhledem na Prahu.

Nejlepším dopravním spojením jsou tramvaje č. 1, 15, 25 a 26, které jedou do zastávky Sparta.

A jaké nové stezky letos bruslaře a cyklisty v metropoli čekají?

- Cyklostezka Malá Chuchle-Barrandovský most podél Strakonické ulice v délce zhruba 1,5 km.

- Cyklostezka v úseku Sliačská-Roztylské náměstí-Na Chodovci v délce 2,7 km.

- Cyklostezka podél ulice Mladoboleslavská v úseku Košařova-Toužimská-Tupolevova v délce cca 900 m.

Zdroj: MHMP

Čtěte také: Do Karlína na in-line bruslích? Už toto léto, slibuje Praha 8