Korzující skupinky tvořily zejména dvojice, případně rodiny s dětmi, což je obrázek pro konec roku v centru ne příliš typický. Jindy centrum v podvečerních hodinách navštěvují zvláště cizinci. Ani letos nebylo výjimkou, že mnozí dospělí s sebou nesli kelímky s horkými nápoji, většina lidí v centru však měla ústa a nos důsledně zakrytá rouškou či jinou pokrývkou a dodržovala rozestupy. Krátké fronty, čítající však jen několik jednotlivců, se občas utvořily před výdejními okénky restauračních zařízení, nabízejících kávu, čaj, případně punč a svařák. Na Staroměstském náměstí takových výdejen bylo okolo deseti, podobně jako na Václavském náměstí.

Na Václavském náměstí hlídkoval Golem

Svůj kamion Golem určený mimo jiné pro hromadná neštěstí postavili na Václavském náměstí pražští záchranáři. V centru hlídkovali také policisté a strážníci. Na Václavském náměstí bylo k 18:00 asi pět policejních automobilů.

Ferrari. Ilustrační foto
Řidič ferrari vyjel na rovince ze silnice a nabořil lampu

Naopak plno bylo v pozdně odpoledních hodinách například ve Stromovce. Tu navštívili rodiče s dětmi, lidé venčící psy nebo sportovci na kolech či běžci. Na bezpečnost a dodržování vládních opatření a městské vyhlášky, zakazující odpalování petard na stanovených místech v Praze, dohlíželo v parku několik strážníků. To, že by lidé vyhlášku porušovali a petardy v parku odpalovali, oslovení strážníci nezaznamenali.

Také Policie České republiky na Twitteru uvedla, že konec tohoto roku zatím lidé slaví klidně. Hasiči varovali před odpalováním petard z balkonů, uvedl mluvčí Martin Kavka.

Z pohledu záchranných složek je Silvestr v Praze zatím klidný

Silvestr v Praze je podle záchranných složek zatím klidný. Policie ani záchranáři v souvislosti s oslavami konce roku nemuseli zatím řešit žádné mimořádné události, sdělili jejich mluvčí. Pražští hasiči už u jednoho případu zasahují, uvedl jejich mluvčí Martin Kavka. "Jednotka z centrální stanice likviduje požár kontejneru na papír v ulici Lukášova v Praze 3," uvedl Kavka. Hasičů slouží dnes v hlavním městě přes 200.

Záchranná služba hlavního města (ZZS) přistavila kolem 17:00 na Václavské náměstí modul pro hromadná neštěstí Golem. "Také kolegové z Českého červeného kříže nám tady budou vypomáhat jako pěší hlídka," uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Posádku má záchranná služba také na Staroměstské náměstí. Zdravotníci se budou případně operativně přesouvat tam, kde je bude nejvíce potřeba.

Rodina zavražděné Niny H. založila nadační fond Ninin sen. Lidé darují peníze na domov pro seniory.
Příběh roku: Ninin sen přežil hrůzný čin, lidé darují peníze na domov seniorů

Přes současná omezení kvůli pandemii koronaviru ZZS očekává, že dnešní noční směna bude z celého roku, jak je to běžné, tou nejnáročnější. Obvyklý počet posádek byl proto posílen o osm záchranářských, tři z nich zajistí soukromí dopravci. V běžné dny je k dispozici 37 posádek.

Na Václavském náměstí protestovalo 80 lidí

Podle státní policie je dnešní podvečer v ulicích velkých měst včetně Prahy zatím klidný. Policie to uvedla na twitteru. Na dodržování vládních protiepidemických pravidel dohlížejí stovky policistů. Kontrolují i nová pravidla upravující používání pyrotechniky na území hlavního města.

Na několika místech ČR začala protestní shromáždění. Na Václavském náměstí se sešlo zhruba 80 osob. Policisté museli přistoupit k zajištění několika osob z důvodu neuposlechnutí výzvy.

Policisté Václavské náměstí po 21:00 kvůli demonstrantům, kteří místo odmítali opustit, zcela uzavřeli. Vstupovat umožňovali pouze lidem, kteří na něm bydlí. Policisté včetně těžkooděnců hlídkovali na všech přístupech. Desítky policistů a záchranářů se pohybují i po Staroměstském náměstí. Svým počtem tak krátce po 21:00 výrazně převyšovali chodce. V ulicích se pohybovali především cizinci, někteří atmosféry vylidněného centra využívali k pořizování netradičních fotografií. Roušky většina z nich neměla.

"Před desátou hodinou shromáždění na Václavském náměstí skončilo. Policisté zajistili celkem 3 osoby, nedošlo k žádným zraněním," informovala Policie ČR na svém twitterovém účtu. 

Praha nasadila dvojnásobek strážníků

Na novoroční oslavy a dodržování nařízení dohlíží i přes 300 strážníků, tedy dvojnásobek než v minulých letech. Během dnešní denní služby strážníci podle mluvčí pražské městské policie Ireny Seifertové řešili tři mimořádné události. V Praze 13 našla hlídka rozházené ostatky ostatky lesní zvěře. "Po dohodě s policií strážníci informovali mysliveckého hospodáře a posléze prostřednictvím hlavního města zajistili kafilerní odvoz," uvedla Seifertová. V Praze 5 odpoledne strážníci poskytli pomoc muži s epileptickým záchvatem. Ve druhé městské části hlídka našla silně podnapilého muže se psem. O muže se postarali záchranáři, pes byl převezen do trojského útulku.

Když už partneři zatouží po potomkovi, ve kterém měsíci ho nejčastěji počnou? Podle statistik Češi v říjnu.
Statistika nuda je? Ale kdeže. Data o Češích prozrazují všelijaké pikantnosti

V České republice platí nejpřísnější stupeň pohotovosti systému PES. Platí zákaz vycházení od 21:00 do 05:00, restaurace mohou do 20:59 prodávat občerstvení jen přes výdejní okna. Je omezen počet účastníků hromadných akcí na dva lidi. Na veřejně přístupných místech je také zakázáno pití alkoholu.