Během víkendu jsou lokality vinic přístupné zdarma od 10 do 17 hodin a nabízejí bohatý program. Například na vinici sv. Klára v areálu botanické zahrady, na vinici Salabka v Troji či Grébovka na Vinohradech budou komentované prohlídky.

Seminářská zahrada.
V Seminářské zahradě pokvetou místo jabloní nově vysazené třešně

Na třetím ročníku Pražských vinic se návštěvníci tak mohou dozvědět, jak probíhá výroba vína ryze konzervativním způsobem a čím se pražské víno liší od toho moravského.

„Jsme rádi, že návštěvníci získávají možnost vidět město z jiného úhlu pohledu ve spojení s příjemnou aktivitou, jako je pití vína,“ uvedla radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). „Vinice se každým rokem stávají oblíbenějším cílem nejenom pro lidi z Prahy, ale i pro turisty,“ dodal za vinice ředitel odboru památkové péče Prahy Jiří Skalický.

Konzumuje se na místě

Například vinice Salabka v Troji vyprodukuje ročně 13 tisíc litrových lahví vína, většina z toho se zkonzumuje v místní restauraci. Rozloha vinice je stejně velká, jako Václavské náměstí, tedy 4,5 hektaru. 

Zavřená zahradní restaurace v pražských Riegrových sadech.
V Riegrových sadech je dál mrtvo. Praha 2 chce opuštěné zahrádky získat

Projektu se zúčastní všech 14 městských i soukromých vinic. Mezi nimi jsou: Máchalka, Albertov, Baba, sv. Klára, Grébovka, Vyšehradské kapituly, NKP Vyšehrad – Staré purkrabství, Pod Vyšehradem, Modřanská vinice, Svatojánská, Svatováclavská a Strahovská. Zilvarovy vinice v Troji ale zůstanou letos ještě zavřené, jelikož se teprve rozrůstají.