Na začátek máme jednu podzimní perličku. Dva známé přítoky Vltavy, Botič a Rokytka, které protékají Prahou, jsou obvykle během roku nesplavné. Vzácnou možnost projet tudy na kanoi mají vodáci pouze během jednoho víkendu na podzim. Vodohospodáři upustí vodu z přehrad a oba potoky se rázem zaplní stovkami lodí. Letos se oblíbená akce uskuteční v polovině října.

Potokem jednou ročně

Začátek sjezdu Botiče bývá obvykle pod Hostivařskou přehradou. Krásné jsou meandry v Přírodním parku Botič Milíčov. Trasa dále vede přes starou Hostivař, Záběhlice či areálem michelské teplárny. Poslední část prochází přes Vršovice a Nusle a končí po proplutí více než půl kilometru dlouhým tunelem ve Vltavě na Výtoni .

Pod Kyjským rybníkem zase začíná pouť pro ty, kteří se pustí po proudu Rokytky do Vltavy. Přes Hrdlořezy, Hloubětín a Vysočany vede desetikilometrová trasa až k ústí u Libeňského ostrova.

Podzemní čističky

Nejde přímo o sjezd řeky, jedná se však o velmi neobvyklý vodácký zážitek přímo v Praze. V potemnělém podzemí historické památky Stará čistírna odpadních vod v Bubenči si mohou zájemci po předchozí registraci objednat projížďku na raftu po takzvané usazovací nádrži. Cena je 200 korun na osobu, minimální počet je ale deset účastníků.

Devadesát metrů dlouhá trasa vede mezi oblouky z cihel a umožní dostat se do míst, kudy dříve tekla veškerá nečistota z metropole. Samotná budova byla postavena v letech 1901 až 1906 a sloužila do roku 1967.

Peřejemi Šumavy

Horní úsek Vltavy protékající od Borových Lad do Nové Pece je pro mnohé zatím stále neobjevený svět. Vltava zde má charakter horské bystřiny plné meandrů a peřejí, odkud je krásný pohled na okolní divokou přírodu Šumavy.

Kvůli ochraně zdejší vzácné přírody ale platí od roku 2013 různá omezení. V úseku Soumarský most Pěkná, který prochází I. zónou národního parku, je pak dokonce regulován počet projetých lodí za den.

Proto je zde nutná předchozí registrace, která zájemce přijde na 300 až 500 korun. Na 52 kilometrech se mohou vodáci uhnízdit celkem na pěti tábořištích.

Mezi rybníky na jihu 

Nenápadná, ale zkušenými vodáky oblíbená říčka Nežárka se vine skrz jižní Čechy. Nejkrásnější úsek vede přes Chráněnou krajinnou oblast Třeboňsko, kde jsou významné lužní lesy a mokřady.

Po 56 kilometrech se vlévá Nežárka do Lužnice ve Veselí. U posledního jezu před cílem je možné odbočit na umělý kanál Degárka, který míří oklikou také do Lužnice.

Během čtyřdenní plavby můžete využít celkem čtyři menší tábořiště. Výhodou je klid, pro širokou veřejnost je totiž říčka pořád zatím neznámá. I když je aktuálně sjízdná, v době většího sucha tudy neprojedete.

Tunelem ve skále 

Jako nejkrásnější řeku v Česku označují mnozí fajnšmekři Ploučnici. Nedaleko za Stráží pod Ralskem v Libereckém kraji narazí vodáci na vůbec nejznámější místo: umělý vodní tunel v pískovcové skále, kterému se říká Pekelný jícen. Střední část Ploučnice je zase neobvyklá tím, že protíná bývalé vojenské pásmo Mimoň.

Řeka ale není vhodná pro začátečníky, v případě vyšší hladiny může být i nebezpečná. Na 85 kilometrech, které je možné proplout, narazíte na pět oficiálních míst k přespání. Cíl trasy je pro spoustu sportovců obvykle u České Lípy, dá se ale dojet až do Děčína.

Čtěte také: K přírodě se lidé musí umět chovat a zachovat si respekt