Chamtivý a nenasytný vlk se na domovních znameních v Praze objevil už v 15. a 16. století. V té době se v metropoli nacházelo asi sedm psovitých šelem, které domům sloužili místo čísel popisných. Zato vychytralou lišku mohli Pražané spatřit na zdech až v době pobělohorské.

Na modrou lišku nade dveřmi bílého domu se můžete podívat v ulici Na Kampě. Najdete ji přímo nad vstupními dveřmi domu s číslem popisným jedna. Dnes tu sídlí estonská ambasáda. Proč ale modrá liška? Ta měla podle pověsti připomínat někdejší hájovnu, která se na Kampe podle všeho nacházela.

V Praze se nachází skoro 300 domovních znamení
Centrum Prahy zdobí domovní znamení. Co znamená bílá řepa nebo jezevčík?

Šelma se nad domem tyčí už od roku 1664. „Modrá liška se na tomto znamení prezentuje nezaměnitelným znakem, který jí kdysi přiřklo středověké heraldické umění. Aby se nepletla s věčným vlčím protivníkem, má svěšený chvost. Namísto opeřeného úlovku pak drží v zubech růži,“ popsala Lydia Petráňová ve své knize Domovní znamení staré Prahy.

Bílý páv a věčná blaženost

Mnohem noblesnější zvíře si nechali jako domovní znamení vytesat v Celetné ulici 10. Jde o bílého páva. „Jako příroda mění svou podobu, rozvinuje a stahuje páv ocas. Jako sluneční symbol ztělesňuje nesmrtelnost a věčnou blaženost. Moralisté, kteří záviděli vše pěkné, stále ukazovali na paví pýchu, nadutost a marnivou sebelásku. A také na to jak si velice zakládá na vlastním vzhledu,“ upozornila Lydia Petráňová.

Na dům v Celetné nechal páva vymalovat krejčí Jan v 15. století. A to z toho důvodu, že také pečoval o vnější vzhled zákazníků. Jelikož už tenkrát existoval na Starém městě dům U Páva i u Pávů, dal mu krejčí pro rozlišení prostou bílou barvu. Svou nynější podobu pták dostal v polovině 18. století.

Zlatá písmenka ABC

Jedno z netradičních domovních znamení můžete najít také v ulici Jilská na stavení s číslem popisným 12. Na jeho zdi se tyčí pouze tři písmena ABC. Domek se od 15. století dědil z rodiny do rodiny, ale nikdo mu dlouhá léta nedal domovní znamení. První byli až manželé Helmovi někdy kolem roku 1716. Umístili na něj tři zlatá písmena, která začínají abecedu.

Karlův most.
Peněženky turistů jsou stále v ohrožení. Nebezpečí na ně v Praze číhá všude

„Šlo snad o hříčku rozmaru paní Helmové nebo snad o počátek všech věcí? Neznáme profesi manželů, zato Adam Klinkoš, který později dům koupil, byl známý český mosazník a kovolijec, stejně jako jeho syn. Bývalo zvykem, že se mistři snažili získat obydlí se zařízenou dílnou svého řemesla a Klinkoš za dům zaplatil opravdu hodně. Jestli tedy pan Helma provozoval kovoliteckou živnost, mohlo být ABC vývěsním poutačem,“ vysvětlila spisovatelka, která se domovním znamením věnuje.

První domovní znamení se v Praze začala objevovat už ve 14. století. Dnes jich tu najdeme 264, a to zejména na Starém Městě, Hradčanech a Malé Straně. Symboly často skrývaly hlubší poselství nebo dlouhý příběh původních majitelů těchto domů. Některá domovní znamení se v metropoli i opakují. Řadu z nich ale v ulicích už nenajdeme.