„Byl jsem nakoupit v Albertu u obchodního domu Kotva na náměstí Republiky a paní u pokladny si nahlas stěžovaly, že je jejich zaměstnavatel donutil podepsat dokument, který je v práci zavazuje nenosit roušky, i když by před nemocí rády chránily jak sebe, tak ostatní.“

Online reportáž

To, že doporučení nenosit vlastní ochranné pomůcky dostaly, potvrdila Pražskému deníku na místě jedna z prodavaček. Podle ní si vedení firmy nepřálo, aby pokladní s rouškami vyvolávali v zákaznících obavy z toho, že mohou být ženy a muži za kasou nemocní.

Řidiči v autobusech městské hromadné dopravy v Praze jsou oddělení od ostatních cestujících kvůli prevenci proti šíření koronaviru..
MHD v Praze během koronavirové krize: Hřib nařídil povinné zakrytí úst a nosu

Oficiální zástupci Albertu něco takového však rázně odmítají.

„Rozhodně jsme nenechávali zaměstnance cokoli podepisovat. Žádný takový pokyn z naší centrály nevzešel,“ tvrdí mluvčí sítě Jiří Mareček. Podle něj stojí zdraví zaměstnanců i zákazníků a jejich bezpečí u provozovatele supermarketů na prvním místě.

Situace se změnila

„Řídili jsme se zpočátku doporučením Státního zdravotního ústavu, který obyčejné roušky jako ochranu před Covid 19 nedoporučoval. Teď se situace změnila a každý zaměstnance může použít i vlastní roušku a ochranu,“ dodal Mareček.

V okamžiku naší návštěvy měla roušky část pokladních a pracovníci doplňující zboží měli dokonce nasazené respirátory. Prodavačka z prodejny Albert v Dejvicích sdělila Pražskému deníku, že její kolegyni ještě v pondělí dopoledne nadřízený pracovník nakázal, aby si dobrovolně nasazenou roušku sundala. „Bohužel nemůžeme vyloučit, že některý z vedoucích se takto zachoval, máme 350 prodejen,“ řekl Mareček.

Krizový štáb hl. m. Prahy přitom apeloval na obyvatele, aby používali ochranné prostředky v prostředcích městské hromadné dopravy a právě i v obchodech. „Doporučení se týká i potravinářských a dalších obchodů, kam by obchodníci neměli vpouštět zákazníky bez ochrany dýchacích cest,“ píše magistrát.

Ochranná rouška - Ilustrační foto
Roušku si lze vyrobit i doma. Tady jsou některé z návodů

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník