„Stále necháváme stát protipovodňové zábrany, protože prognóza počasí není zcela příznivá. Neočekáváme problém, ale preventivně to necháváme postavené," uvedl Vávra, podle kterého už jeden ze starostů nechal otevřít tři prostupy v protipovodňové ochraně Prahy. Jmenovat ho nechtěl.

„Pokud se toho někdo dopouští bez rozhodnutí povodňové komise a krizového štábu, je to trestný čin obecného ohrožení," uvedl Vávra. Kdyby přišla druhá povodňová vlna, mohla by podle Vávry nastat katastrofa.

V Praze je nyní instalováno 6790 mobilních protipovodňových stěn. Jejich celková délka je 17 kilometrů včetně pevných částí.

„Slunce vytváří v Praze iluzi klidu a pohody, ale Orlík nadále upouští dvojnásobek svého přítoku, protože musí vytvořit retenční prostor pro případ dalších dešťů, které meteorologové předpovídají," uvedl pověřený primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

„Pro Prahu to znamená, že zůstává třetí povodňový stupeň, trvá stav ohrožení. Nebudeme proto o víkendu demontovat protipovodňové ochrany," dodal Hudeček. Nadále platí zákaz vstupu do oblastí za povodňovými zábranami, zákaz manipulace s povodňovými stěnami a zákaz vstupu do parků.

Pokud se někdo potřebuje dostat za zábrany, musí mít povolení magistrátního krizového štábu. „V Holešovicích jsme řešili, že tam bylo 800 tun zmrzlého masa, pak samozřejmě zajistíme prostup nebo zapojení na elektřinu nebo odvoz do kafilérie či do spalovny. Ale musí to jít přes krizový štáb. Pokud to nejde, nejsme schopni zajistit bezpečnost obyvatel," uvedl Vávra.

Praha odstraňuje následky povodní

Dnes se budou v Praze především odstraňovat následky povodní. „Velmi rychle opravujeme, vyčerpáváme podchody, upravujeme komunikace, vracíme je do provozu," uvedl Vávra. Dnes začala jezdit městská hromadná doprava i auta pod šest tun po Strakonické ulici, provoz se vrátil i na ulici Generála Šišky v úseku Komořanská – Modřanská a na Obchodní náměstí v Praze 12.

Krizový štáb také nařídil čerpání vody ze závodiště v Chuchli. „Do toho začínáme řešit další problémy – desinfekci, deratizaci, protože vyvstává problém s potkany. Začínáme bojovat s komáry, musí se udělat plošný postřik lagun, které se vytvořily," uvedl Vávra.

Magistrát také nabídl postiženým Pražanům náhradní bydlení v městských bytech. Zatím se přihlásily dvě rodiny z Prahy 6, kterým velká voda vyplavila rodinné domky. „Nyní pojede jejich stav posoudit statik, který rozhodne, zda žádosti vyhovět," řekla vedoucí oddělení pro média Tereza Králová.

V Praze platí stále třetí stupeň povodňového aktivity. Průtok vody ve Vltavě je kolem 1730 metrů za sekundu. Druhý stupeň – pohotovost, se vyhlašuje, až spadne průtok pod 1500 metrů za sekundu.