Lomecký zprávu potvrdil několika médiím. A je potřeba říct, že v mnoha obyvatelích historického centra vyvolala skoro až nadšení. Serveru Aktuálně.cz neoblíbený starosta řekl: "Nepochybuji o tom, že k neúspěchu mohly přispět i osobní antipatie k mé osobě."

Jana Černochová.
ODS a Piráti jsou jasnými vítězi v pražských městských částech

Komunální politik, který dovedl topku k vítězství na "jedničce" v roce 2010 i při minulých volbách, hlavně v poslední době čelil kritice veřejnosti kvůli některým probíraným kauzám.

Jednou z nich byl třeba zákaz cyklistů na některých územích městské části, který byl spojen s "ohyzdnými" bílými čarami, například na náměstí Republiky. Lidem se nelíbilo ani zastavění náměstí v Pařížské ulici či plánovaný prodej Nemocnice na Františku soukromému subjektu.

Čekání na výsledky voleb ve štábu Pirátské strany na lodi Cargo  Gallery. Na snímku Ivan Bartoš.
Praha sobě a Piráti zabodovali také v boji o radnice. ODS uhájila tradiční bašty

Petice za záchranu zdravotnického zařízení proslavila vítěze letošních voleb v Praze 1. Pavel Čižinský, bratr lídra hnutí Praha sobě Jana, už v pondělí na Facebooku uvedl, že se dohodl na koalici s Piráty a Zelenými, které nejspíš podpoří čtveřice z uskupení My co tady žijeme.

Důvody debaklu? Airbnb i opilí turisté

Lomecký, jenž dříve označil Čižinského petici za předčasnou a zbytečnou, tak po osmi letech v čele radnice končí. Měl by zůstat zastupitelem, protože TOP 09 skončila v daném obvodu pátá (11,9 procenta) a přišla o čtyři ze sedmi mandátů. Lomecký byl sice zvolen, avšak v preferenčních hlasech je přeskočil i Karel Ulm ze druhého místa.

Praha 1 zřídila měřič hluku u Dlouhé ulice, aby bojovala proti rušení noční klidu. Opilí turisté se však na místě vsázejí, komu displej ukáže vyšší hodnotu.
Kdo víc? Praha 1 chtěla měřič hluku jako bič na opilce, strážníci nic nevěděli

"Jako předseda na tom nepochybně mám svou zásluhu. Musím tak z toho vyvodit osobní důsledky," řekl Lomecký pro Lidovky.cz. O jeho dalším osudu rozhodne pražská buňka topky. Lomecký také v rozhovoru dodal, že kauzy byly "špatně mediálně pochopeny". Důvodem ztráty poloviny voličů je podle něj návrat středopravicově smýšlejících občanů k ODS.

Pro Aktuálně pak vyjmenoval konkrétní věci, které mohou za volební debakl: "Ať už jde o městskou policii, která raději rozdává botičky, než aby řešila pořádek v ulicích, rozmáhající se Airbnb či stále větší problémy s opilými turisty. Lidé tyto jevy vnímají a viní starostu z toho, že za ně může, nebo jim nedokáže účinně bránit."

Cyklistický spolek Automat bojuje proti zákazu jízdní kol v centru Prahy.
Blíží se dohoda? Praha 1 stále nechce pustit cyklisty na Staroměstské náměstí