Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Není důvod plýtvat, křivé potraviny nejsou závadné

Praha – Supermarkety nechtějí přijímat od zemědělců nevzhledné ovoce a jídlo. Spousta úrody tak zůstává na polích a důvody nemusí být jenom estetické. Na tento nešvar v sobotu na Piazzetě Národního divadla upozorňuje iniciativa Zachraň jídlo.

5.9.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník

Její zástupci tu vaří zadarmo takzvanou Křivou polévku pro dva tisíce lidí ze zeleniny, která by se nedostala na pulty obchodů kvůli svému nevyhovujícímu vzhledu. Dobrovolníci několikrát vyjeli na pole v Polabí, kde nasbírali více než 3,5 tuny zeleniny, která by se jinak zaorala či vyhodila. Většinu z ní rozdělila padesátka dobrovolníků charitativním organizacím.

Přímo na polích podle nich zůstává až třetina plodů. Aktivisté se při tom odvolávají na odborné studie a zprávy z Evropského parlamentu.

„Je to obrovské množství," řekl Podhola, podle kterého se s jídlem plýtvá i v dalších částech spotřebitelského řetězce. Důvodem nejsou jenom estetická hlediska, která uplatňují obchodní řetězce, ale i nepřízeň počasí nebo rušení objednávek na poslední chvíli. Podle Dominiky Jarosz z organizace Feedback jde o celosvětový problém.

Zemědělci podle předsedy představenstva Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslava Zemana většinou nevidí „paběrkující" lidi rádi, protože často chodí i na pole, kde jsou ještě prodejné výrostky. Organizátoři této akce jsou podle něj výjimkou.

Řetězce chtějí jen prvotřídní zboží

Řetězce podle něj v poslední době nechtějí vůbec přijímat zeleninu s nižší kvalitou, kterou by farmáři mohli za minulého režimu prodat jako „dvojkové" nebo nestandardní zboží. A spotřebitelé podle předsedy nejsou dostatečně informovaní, aby poznali kdy je zboží poživatelné a pouze nevzhledné, a kdy již například začíná plesnivět.

Podle aktuální studie nevládní Ekumenické akademie, zveřejněné na dnešní tiskové konferenci, si prý mohou řetězce diktovat v podstatě jakékoliv podmínky, protože pro 85 procent českých domácností jsou supermarkety hlavním místem nákupu potravin.

Navíc podle Tomáše Uhnáka z akademie často údajně zneužívají svou vyjednávací sílu. Situaci by podle něj mohla částečně pomoci novela zákona o významné tržní síle, kterou v tomto týdnu podpořil sněmovní zemědělský výbor.

Kvalita na žádost zákazníků

Obchodní řetězce uvádí, že se řídí přáním zákazníka. „Ovoce a zelenina, které neodpovídají našemu standardu, jsou pak obvykle zařazovány do slevy a zákazníci je mohou nalézt v takzvaném slevovém koutku," řekl ze Tesco Václav Koukolíček. Podle mluvčí hypermarketu Globus Pavly Hobíkové se řetězec snaží plýtvání s jídlem předcházet tím, že spolupracuje Českou federací potravinových bank.

„Pravidelně darujeme zdravotně nezávadné potraviny s krátkou dobou trvanlivosti. V případech, že jde o potraviny, které nejsou vhodné pro klienty potravinových bank, spolupracují naše hypermarkety s různými dalšími organizacemi, či institucemi, jako jsou zoologické zahrady, zooparky apod., kde mohou být tyto potraviny ještě smysluplně využity," uvedla Hobíková.

Problematiku plýtvání s potravinami řeší prodejci i spotřebitelé

Podle v sobotu zveřejněného červencového průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Tetra Pak, není problematika plýtvání potravin aktuální pouze u výrobců a prodejců, ale i samotných spotřebitelů.

Podle něj většinou skončí v koši pečivo, které vyhazuje 55 procent Čechů. Zeleninu a ovoce pak likviduje 39 procent respondentů. Jídlo podle průzkumu, ve kterém odpovídalo 500 lidí, končí v koši, protože v domácnosti zbylo a nenašlo se pro něj využití.

Tento problém podle něj odpadá v malých obcích do 5000 obyvatel, kde se zbytky použijí na krmení zvířat nebo na kompostování. Nejčastěji jídlem plýtvají mladí.

Sobotní akce začala v deset hodin. Od dvanácti hodin se začala  vydávat „křivá" polévka, tedy pocházející z nevzhledných plodů. Během dne budou moci zájemci jít na workshopy, kde se například naučí vyrábět pesto z mrkvových natí či ochutnají vařenou mrkev v rohlíku.

(pap, čtk)

Autor: ČTK

5.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Finančník Petr Kellner.
25

Kellnerova nadace odmítá Babišova slova, že nejde o charitu

Předvolební debata Deníku

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

Nový šéfdirigent České filharmonie Byčkov má smlouvu na pět let

Ředitel České filharmonie (ČF) David Mareček dnes v pražském Rudolfinu za přítomnosti ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) podepsal pětiletou smlouvu s novým šéfdirigentem Semjonem Byčkovem. Čtyřiašedesátiletý Američan ruského původu filharmonii povede po zesnulém Jiřím Bělohlávkovi. Semjon Byčkov byl jmenován šéfdirigentem a hudebním ředitelem České filharmonie od sezony 2018/2019. Orchestru se současně ujmou dva hlavní hostující dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil.

Soud zaslal lobbistovi Dalíkovi výzvu k nástupu pětiletého trestu

Městský soud v Praze zaslal v pátek lobbistovi Marku Dalíkovi výzvu k nástupu pětiletého trestu. ČTK to řekla mluvčí soudu Markéta Puci. Kdy musí Dalík nastoupit do vězení, sdělí mluvčí až poté, co si lobbista zásilku vyzvedne.

Středoškoláci půjdou volit. Chtějí o zemi rozhodovat

Maturitní třída pražského víceletého gymnázia. Skupina dívek, které letos poprvé půjdou volit, se baví, komu dá hlas. Katka váhá mezi TOP 09 a ODS, Karolína, Vendula a Veronika to hodí Pirátům, Anna topce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení