Mám vážnou obavu, že kdybych tento krok neudělal, dlouhodobě bych musel hlasovat proti vlastnímu vedení. A to jsem nechtěl," vysvětloval dnes Boris Šťastný na zastupitelstvu na Mariánském náměstí svým kolegům pohnutky, proč se vzdává mandátu zastupitele.

Reakce na jeho emotivní vyjádření přišla okamžitě od jeho koaličního partnera TOP 09, se kterým na magistrátu ODS vládne od minulého listopadu.

„Dlouho jsem neslyšela větší snůšku populismu a lží. Je to nepravdivé, je to nehorázné. Jen mohu říci, že 
s tímto projevem, který jste tu pronesl, je možná dobře, že jste se mandátu vzdal," reagovala radní Aleksandra Udženija. V tu chvíli ale ještě netušila, že 
o pár desítek minut později odstoupí z postu zastupitele i Milan Richter, starosta Prahy 10.

Důvodů pro odchod je více

Z podobných důvodů jako Šťastný. „Už nejsem schopen občanům vysvětlovat kroky radnice v některých konkrétních případech. Je to například Kongresové centrum Praha, problematika pojistného plnění Incheby, projektu opencard, problém sazeb na právní služby, které jsou bez výběrového řízení na třech tisících, což je nepřijatelné," shrnul své důvody pro odchod Richter.

Na dotaz Pražského deníku, jestli se stejně jako Šťastný cítí jako disident ve své vlastní straně, odpověděl: „Cítím se svobodný."

Borise Šťastného by měl 
v magistrátní lavici nahradit zástupce starosty Prahy 10 Bohumil Zoufalík, Milana Richtera pak Ivan Vinš.

A co na personální rošádu v koalici říká opoziční ČSSD? „Odchod dvou zastupitelů za ODS byl pro nás velkým překvapením. Je to ale jen jasným důkazem, jak se rozpadá pražská ODS pod vedením primátora," řekl Pražskému deníku Karel Březina.