Pozastavený příjem pacientů, odkládání operací a vyschlé kohoutky. Tak to včera na hodinu a půl vypadalo ve Fakultní nemocnici v Motole. Jako první o tom informoval server Tn.cz.

Bez vody se v nemocnici muselo obejít zhruba 2,5 tisíce hospitalizovanýchspolu sezaměstnanci. Podle odhadů ředitele Miloslava Ludvíka se v areálu mohlo v tu dobu pohybovat až patnáct tisíc lidí.

Nejhorší situace byla na porodním

„Byla to netypická situace, nemocnice je napojena na vodovod ze dvou stran. Nefungovala ale ani jedna,“ řekl Deníku Ludvík s tím, že nejhorší situace byla na porodnickém oddělení, kde je vždy vody potřeba nejvíce. Naštěstí v tom okamžiku lékaři neměli ani jednu rodičku.

Záchrannou službu zdravotníci ihned informovali s tím, aby nové pacienty nepřivážela.

„Žádný kolaps to nezpůsobilo. Převážené pacienty bez problémů přijali v jiných nemocnicích,“ sdělila mluvčí záchranky Jiřina Ernestová.

Nepřijímaly do dvou hodin

Stav nouze trval v Motole zhruba od tři čtvrtě na dvanáct, ve třináct hodin se začala situace vracet do normálu. Některé ambulance ale nepřijímaly pacienty ještě krátce před druhou hodinou.

„Měla jsem jít na kontrolu, ale jela jsem zbytečně. Přitom bydlím kousek od nemocnice a voda mi doma normálně tekla,“ řekla Deníku jedna ze seniorek, která se ošetření nedočkala.

Hospitalizovaní pacienti si ale povětšinou ničeho nevšimli. „Ptali se nás tak dva tři lidé, ostatní si ani odstávky nevšimli. Nedotklo se to ani výdeje oběda,“ tvrdila zdravotní sestra na interně.

Klesl tlak vody

Podle mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Marcely Dvořákové mohl za přerušení dodávek vody pokles tlaku v potrubí. Ten nastal po havárii v ulici Nad Hliníkem v Praze 5 a domácností se nedotkl.