Nové operační sály, únikové výtahy, ale také pětilůžkové dospávací pokoje a obnovené fasády, tím vším se nyní může pochlubit 1. chirurgická klinika Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí.

Rekonstrukce začala v červenci

Pacientům teď ubylo jedno trápení navíc, už nebudou muset kvůli sedmi měsícům trvajícím pracem déle čekat na operace.

„Rekonstrukce jsme zahájili začátkem července výstavbou dvou nových únikových výtahů v západním křídle budovy, kde byla stará nákladní zdviž. Jejich vybudováním se zvýšila bezpečnost pacientů, ale i personálu,“ popsala v úterýpři slavnostním otevření mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Petra Pekařová.

Doplnila, že modernizace se dočkala i centrální sterilizace a vybudovalo se i sociální zázemí pro provoz operačních sálů a centrální sterilizace.

Sedm tisíc operací ročně

Podle zástupce ředitelky VFN Jana Břízy patří mezi nejdůležitější změny rekonstrukce jednotky intenzivní péče. Ta byla rozšířena o šest lůžek, takže nyní umožní na osmnácti lůžkách komplexní péči o uměle ventilované pacienty.

Pět operačních sálů ve třetím patře zůstalo, rozšířily se však přípravené prostory pro pacienty, kteří čekají na operaci. „Stávající prostory už nevyhovovaly požadavkům hygieny ani chirurgie. Rekonstrukce umožní chirurgii realizovat podle nejmodernějších pravidel. Do budoucna navíc přestavba umožní i další rozvoj robotické chirurgie,“ doplnil přednosta kliniky profesor Zdeněk Krška.

Během rekonstrukce se pacienti museli potýkat s delší čekací dobou na některé operace. Na první chirurgické klinice lékaři ročně odoperují na sedm tisíc lidí, 62 tisíc pacientů ošetří ambulantně.