Přístroj má také příslušný software pro vyhodnocování a laserový systém pro radioterapii, který umožňuje simulace, a tím doplňuje celý takzvaný radioterapeutický řetězec.

Nový počítačový tomograf nahradí již přesluhující CT, které slouží zhruba 10 let, v Ústavu radiační onkologie. Do 9. února bude probíhat instalace a poté začne sloužit pacientům.

Nemocnice Na Bulovce nadále bude disponovat dvěma počítačovými tomografy, jednou magnetickou rezonanců a 35 RTG zařízeními. „V příštích týdnech chcme rozšířit přístrojovou techniku nemocnice o skiagraf a mamograf," řekla ředitelka Nemocnice Na Bulovce v Praze Andrea Vrbovská.

Primář Radiodiagnostické kliniky Nemocnice Na Bulovce Martin Mašek vyjmenoval hlavní výhody nového počítačového tomografu: „Zlepší kvalitu zobrazení, sníží radiační zátěž pacientů při vyšetření, rozšíří spektrum našich vyšetření zavedením nových rekonstrukčních algoritmů, zejména pro zobrazení cév a nádorů, větším otvorem gantry umožní nové nastavení onkologického pacienta a umožní zavedení nových ozařovacích technik."

Počítačový tomograf stál 18,8 milionu korun, přičemž státní dotace od ministerstva zdravotnictví činí 10,5 milionu korun.

Počítačový tomograf (CT) Somatom Definition AS

- První adaptivní skener, který se přizpůsobí každému pacientovi na míru.
- Snižuje dávku záření, které je pacient vystaven, na minimální možnou míru.
- Poskytuje nejlepší prostorové rozlišení snímků na trhu.
- Umožňuje prostorově zobrazit lidské tělo v reálném čase, a to až pro 40 centimetrů délky jeho objemu.
- Průměr gantry (těla přístroje) 78 centimetrů.
- Vytvoří 64 scanů za jednu otáčku.

CT je radiodiagnostický přístroj, který za pomoci rentgenového záření a výkonné výpočetní techniky zobrazuje přesně a věrně struktury ve vyšetřované oblasti pacienta. Vzhledem k novým technologiím v konstrukci CT přístrojů je radiační zátěž pacienta oproti starším generacím významně snížena, hlavně díky vysoké rychlosti skenování a využití nejmodernějších měřících a výpočetních systémů při vysoké kvalitě zobrazování. Vyšetření může být obtížnější pro pacienty trpící klaustrofobií, ale vzhledem k rychlosti vyšetření a poměrně velkému vyšetřovacímu prostoru většina pacientů vyšetření zvládá bez potíží.