Počet Pražanů s virovou hepatitidou typu A už dosáhl počtu 124 nemocných. Náklady na léčbu jednoho pacienta se pohybují mezi 1200 až 2200 korunami na den. Tyto peníze ale možná některé pražské nemocnice nikdy neuvidí.

Mnozí z nemocných jsou totiž narkomani či bezdomovci, kteří si nehradí zdravotní pojištění. O regulačních poplatcích nemluvě.

„Již dříve jsme se setkali s nepojištěnými pacienty, kteří se prokázali dávno neplatnou průkazkou zdravotní pojišťovny. Nemocnice pak až při následném vyúčtování zjistí, že pacient nebyl pojištěn,“ vysvětlila pracovnice tiskového oddělení Fakultní nemocnice Na Bulovce Petra Effenbergerová.

Adresát neznámý

Oznámení o proplacení léčby, které zdravotnické zařízení neplatičům posílá, se ve většině případů vrátí s tím, že je adresát neznámý. Podle zástupkyně tiskového mluvčího je situace podobně složitá i v případě, že nemocný nemá osobní doklady. Po ukončení hospitalizace jsou pacientovi předepsány náklady za jeho léčbu k úhradě.

Na infekčním oddělení ve Fakultní nemocnici v Motole je situace o něco lepší, byť i tam jsou často hospitalizovány problematické osoby. V současné době se jedná o osm až deset akutních případů žloutenky týdně. Podle tamějších lékařů se jim ale daří spolupracovat se zdravotními pojišťovnami a dluhy jim tak zatím nevznikají.

Ten, kdo neplatí, je u VZP

Pokud jsou ale pacienti dlužníky samotné zdravotní pojišťovny, žádá po nich zpětné doplacení chybějící částky. To potvrzují i samotní pracovníci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). „Neplatič je ten, kdo nemůže prokázat svou totožnost občanským průkazem nebo trvalým bydlištěm v ČR. Všichni ostatní, kdo toto mohou prokázat, ale z nějakého důvodu neplatí zdravotní pojištění, jsou ze zákona pojištěni státem u VZP,“ uvedla Jana Chloubová z oddělení externí komunikace pojišťovny.

Situaci by v příštích letech mohl vyřešit i jeden ze záměrů magistrátu. Ten již začal pracovat na centrální evidenci pražských bezdomovců. Její součástí by podle radního pro sociální a bytovou oblast Jiřího Janečka (ODS) měla být i pomoc s vyřizováním chybějících osobních dokladů a sociálních příspěvků lidem bez přístřeší a také sledování jejich zdravotního stavu.