Steinmeier se v Praze zdrží jen krátce, odpoledne má naplánovaný další program v Berlíně. Během návštěvy na Hradě by se ale měl setkat i s některými členy vlády a s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD).

Prezident Miloš Zeman (vpravo) přivítal na Pražském hradě německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera.
Zeman dál odmítá přijímání migrantů. Nesouhlasí ani s protiruskými sankcemi

Zeman pozval Steinmeiera k návštěvě Prahy letos v únoru poté, co byl bývalý německý ministr zahraničí zvolen prezidentem. Český prezident tehdy připomněl, že Česko a Německo si letos připomínají 25 let od podpisu smlouvy o dobrém sousedství a 20 let od podpisu česko-německé deklarace. Uvedl také, že Steinmeierova návštěva by přispěla k důstojnému připomenutí těchto dvou významných výročí.

Šéf hradní diplomacie Rudolf Jindrák označil cestu za "nástupní audienci" a připomněl, že Steinmeier už byl takto i u dalších sousedů Německa, například ve Francii, Rakousku či v Polsku.

Ministr dopravy Dan Ťok (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka.
Sobotka pochválil Ťoka za čerpání dotací. Opřel se do občanských sdružení

Zatím poslední německou prezidentskou návštěvou v Česku byla cesta Steinmeierova předchůdce Joachima Gaucka, který se v listopadu 2014 zúčastnil na Albertově vzpomínkových akcí u příležitosti 25. výročí sametové revoluce. Gaucka tehdy zasáhlo jedno z vajec, kterými demonstranti házeli po Zemanovi.

Prezident Zeman byl na poslední návštěvě Německa v říjnu 2014. V Lipsku se zúčastnil vzpomínkových akcí k 25. výročí protivládních demonstrací v bývalé Německé demokratické republice, které vyvrcholily pádem Berlínské zdi a následně i zhroucením východoněmeckého komunistického režimu.

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek
Babiš volby vyhraje, ale většinu nezíská, shodují se politologové