Projekt úprav Strašnické počítá s náklady 948 tisíc korun. Řeší osazení okolí metra městským mobiliářem, který by nahradil reklamní lavičky u zastávek MHD. Dále nabízí vytvoření prostoru pro soukromou inzerci místních obyvatel. Podpořilo ho 1279 hlasujících, negativních hlasů projekt dostal 75.

Druhý nejvyšší počet hlasů získaly úpravy parku Solidarita. Tam by se měly odstranit některé křoviny a opravit dřevěné molo a lavičky. Projekt za 555 tisíc korun počítá mimo jiné s bezpečnějším přechodem před strašnickým divadlem. Podpořilo ho 808 lidí, negativní hlas poslalo 13.

Více lidí (877) hlasovalo ještě pro úpravy vnitrobloku mezi ulicemi Vršovická, Užocká, Bajkalská a Krasnojarská, projekt ale negativně ohodnotilo 128 hlasujících. Autoři projektu navrhují stavbu altánu s posuvnými tabulemi, které by mohly sloužit jako projekční plátno, a venkovní fitness v rohu zahrady. Náklady jsou 370 tisíc korun.

Část z pěti milionů korun by mohla vyjít také na úpravy okolí Botiče u gymnázia v Přípotoční ulici (940.700 korun), vytvoření cykloboxů u stanic metra a na dalších místech čtvrti (931.700), zvýšení bezpečnosti chodců na tramvajových zastávkách Radošovická a Kubánské náměstí (175 tisíc) a pietní a odpočinkové místo Kaplička Malešice (938.658).

Stezka pro bosou chůzi

Původně bylo přihlášeno 50 projektů, do hlasování jich postoupilo 33. Městská část musela některé vyřadit, protože se týkaly pozemků, které nejsou v její správě. Od dalších jejich autoři ustoupili nebo je spojili s jinými. Obyvatelé navrhovali také například venkovní fitness hřiště, stezku pro bosou chůzi či pětadvacetimetrovou klouzačku.

Takzvaný participativní rozpočet umožňuje, aby lidé sami podávali návrhy, jak využít peníze obce, a následně vybrali projekt, který se uskuteční. Zkušenosti s tímto typem rozpočtu mají třeba Bratislava nebo Varšava. V Česku už na projektech vzešlých z participativního rozpočtu pracují Praha-Zbraslav, Ostrava-jih, Jičín, Litoměřice a Mariánské Lázně.

Čtěte také: Vršovická změní tvář. Zmizí čtyřicet sloupů a bariéry na zastávkách