„Rekonstrukce byla zahájena na jaře 2013 a vyšla na 38 milionů korun bez DPH,“ prozrazuje mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. „Upraveno bylo všechno, komunikace, zeleň, dětské hřiště pouliční sítě, osvětlení, nové jsou i dva podzemní velkoobjemové kontejnery, které jsme nainstalovali po dobrých zkušenostech 
z Řezáčova náměstí, kde hodně přispěly k udržování pořádku na místě,“ doplnil.

V rámci rekonstrukce byla také zklidněna doprava před Základní školou T.G. Masaryka. Díky novému profilu silnice mohla být část prostoru věnována cyklostezkám.

Rekonstrukce podle radnice vychází i z připomínek obyvatel a návštěvníků Prahy 7. Těm se nová podoba náměstí těsně před dokončením, alespoň dle ohlasů náhodně oslovených kolemjdoucích, líbí.

Takto vypadá Ortenovo náměstí v Praze 7 na vizualizaci, jaká je jeho skutečná podoba, mohou Pražané posoudit už teď, případně ve středu 10. září 2014, kdy bude rekonstrukce slavnostně dokončena.

„Skvělé. Je to určitě zlepšení oproti dřívějšku. Otevřenější prostor působí přívětivěji,“ těší 19letého studenta Angela. „Je to zelenější. Nový povrch působí čistěji 
a urovnaně. Je to zkrátka mnohem hezčí, než to bylo,“ sdílí jeho názor 57letý učitel Gerhardt.

Manažerka Iveta, která tudy podle svých slov prochází každé ráno do práce, se na náměstí cítí bezpečněji. „Jen trošku nerozumím tomu, jak je hlavní část náměstí vydlážděna,“ vytkla novému prostoru. Důchodkyně, paní Marie, poznamenala, že na náměstí je hodně pejskařů, kteří po sobě neuklízí. Jinak se jí prostor, jemuž vedle upravených chodníků zatím dominuje nové dětské hřiště, líbí.

Brazilský sochař a výtvarník Romero Britto se sochou pro Prahu 7 nazvanou Garden Butterfly.Skutečnou dominantu ale náměstí dostane ve středu 10. září v 16 hodin. Odhalena zde bude socha nazvaná Garden Butterfly, kterou Praha 7 obdržela v roce 2009 jako dar od významného brazilského umělce Romera Britta. Ten sochu sedmé městské části daroval na základě dohody radnice Prahy 7 s brazilským velvyslanectvím v Česku, jehož prostřednictvím autor hledal vhodné umístění pro své dílo.

Socha bude v pražském kontextu unikátem. Je totiž vyvedena ve stylu pop artu, směru, který ve světě v 60. letech minulého století proslavili výtvarníci jako Andy Warhol nebo Roy Lichtenstein. Ani padesátiletý Britto, jehož tvorba bývá označována spíše jako neo-pop artová, protože v sobě zahrnuje i prvky kubismu a graffiti, není druhořadým umělcem.

Jeho sochy jsou instalovány na veřejných místech kupříkladu v New Yorku, Washingtonu, Miami, Hollywoodu, Pekingu nebo Tel Avivu. Jeho tvorbu si oblíbili španělský král, rodina Kennedyových, Madonna nebo Michael Jackson. Britto často přednáší na univerzitách, jako jsou Yale, Harvard nebo Georgetown.

S rekonstrukcí Ortenova náměstí se pak pojí ještě jedna zajímavost. Někde v prostoru náměstí bude uschována časová schránka, kterou zde městská část uložila u příležitosti 130. výročí vzniku Prahy 7. Časová schránka má být odkazem pro budoucí generace a nese střípky vzpomínek na městskou část, jak ji v roce 2014 i letech předchozích znali a spoluvytvářeli její obyvatelé i návštěvníci. Na obsahu schránky se podíleli žáci místních základních škol, zoologická zahrada v Troji, kino Bio Oko nebo fotbalisté a hokejisté Sparty Praha. A součástí schránky je i tištěné vydání Pražského deníku.