Rozbombardované továrny, Kbelské letiště a domy v širokém okolí, desítky zničených německých letadel, a především stovky mrtvých a zraněných přineslo největší bombardování metropole za druhé světové války 25. března 1945.

Praha byla za války bombardována několikrát, vždy se ale jednalo o omyl nebo podružné akce.

Jediný cílený nálet

Jediné bombardování hlavního města za druhé světové války bylo cílené, a to na severní část Prahy s vysočanskými a libeňskými továrnami, kde byly až do tohoto náletu vyráběny nejrůznější zbraně, například úspěšné stíhače tanků Panzerjäger 38 Hetzer, a kbelské letiště s přilehlými letišti Letňany a Čakovice.

Americká 15. letecká armáda vyslala na Prahu ze základen v Itálii celkem 168 Létajících pevností, 528 Liberatorů, 189 stíhaček typu Mustang a 148 stíhaček typu Lightning. Kromě Prahy se stalo terčem náletu i chebské letiště Oberschön, kde se zalétávaly nejmodernější německé proudové stíhačky Messerschmitt.

„Nálet byl schválně naplánován na neděli, dokonce Květnou neděli. Za okupace se v továrnách sice pracovalo nepřetržitě, ale sobotní i nedělní provoz za štědré příplatky byl přeci jenom slabší a v továrnách se nenacházelo tolik zaměstnanců,“ informuje Michal Plavec, spoluautor knihy Praha v Plamenech o náletech na metropoli.

Zničená letadla i továrny

Na pražské závody a letiště shodilo bomby 288 Liberatorů a 160 Létajících pevností. Největší ztráty mezi obyvatelstvem byly v okolí letišť, kam američtí bombometčíci svrhovali malé tříštivé pumy o váze devět liber. Na letištích bylo zničeno 88 německých letadel a dalších 51 bylo poškozeno.

Libeňské a vysočanské továrny nemohly vyrábět ještě dlouho po konci války. „Bombardování bylo děsivé, pamatuji si, že letadla zakryla celou oblohu,“ vzpomíná tehdy desetiletý Bohumil Novák z Čakovic, kterému při bombardování zahynul bratr.

Pumy dopadaly až na Mělnicku

„Součet obětí ve všech bombardovaných místech se vyšplhal na 516 mrtvých a 1027 zraněných, není to ale číslo definitivní,“ říká Plavec. Pumy totiž zasáhly i mnoho obcí mimo vlastní Velkou Prahu, malé tříštivé pumy dopadaly až na Mělnicku. Počet všech obětí tohoto náletu se tedy asi nepodaří nikdy zjistit. Během náletu bylo zničeno nebo poškozeno kolem 2650 budov a domů.

Objevují se sice spekulace o tom, že bombardování mělo zmařit výrobu zařízení pro německou atomovou bombu, cyklotronu, které se vyrábělo v pražské firmě Marconi Radioslavia ve Vysočanech, tyto domněnky však nebyly nikdy potvrzeny.