Hoteliéři se domnívají, že proměnu turistického ruchu zapříčinily negativní dopady uprchlické krize a teroristické útoky v turisticky atraktivních zemích.

„V oblasti turistického ruchu Česká republika ze zhoršení bezpečnostní situace ve světě zatím těží. Zvýšil se zájem turistů přicházejících ze zahraničí 
i zájem Čechů o trávení dovolené v tuzemsku," potvrzuje hypotézu hoteliérů Soňa Machová z agentury CzechTourism.

Zájem o ubytování 
v českých hotelech, penzionech a hostelech podle výzkumu agentury CzechTourism za první pololetí vzrostl. Do Prahy přicestovalo o 14 % více návštěvníků, než ve stejném období předchozího roku, návštěvnost Karlovarského kraje se zvýšila o 18 % a Vysočina zaznamenala nárůst hostů 
v ubytovacích zařízeních 
o 11 procent. V Česku strávilo dovolenou 4,1 milionu zahraničních a 3,8 milionu domácích cestovatelů.

„Češi letos preferovali klidnější destinace bez imigrantů a zvýšeného ohrožení. Stejně se chovají i turisté, kteří vyrážejí na cestu přes půlku světa a letí třeba do Evropy," podotýká Tomáš Macků z agentury Ipsos.

Jeden z orientačních žebříčků sestavuje Institute for Economics and Peace. Podle této instituce je Česká republika šestou nejbezpečnější zemí světa. Informace o bezpečnosti destinací hledají turisté také v internetových diskusích. Na italském fóru Il Giramondo se například diskutující s přezdívkou Manuel ptal na bezpečnost v Česku, o němž slyšel protichůdné názory.

V přívalu odpovědí Manuelovi ostatní diskutující doporučují hlavní město Česka jako působivou, záhadnou a sentimentální lokalitu; ujišťují ho, že milencům žádné nebezpečí nehrozí. Varují však před kapesními krádežemi na Karlově mostě a před lidmi, kteří „na ulici nabízejí výměnu peněz". A doporučují pivo U Fleků. Pro některé je ale důležitá i politická situace. „Pevně věřím, že Česko bude svou pozici ve světovém cestovním ruchu dále upevňovat. Nejen díky bezpečí, ale i díky dalším přednostem," dodala Soňa Machová z CzechTourismu.

Lenka Králová