Milovníci deskových her zaplňují Tyršův dům každý den. „Lidi chodí spíš odpoledne třeba po práci. Největší nával čekáme až o víkendu. Navštěvují nás i cizinci, ti ale preferují část festivalu, kde se hrají turnaje. Každý rok sem jezdí třeba pravidelně jedna skupinka Korejců vyloženě za jednou konkrétní hrou,“ vysvětlil Martin Čepelík, jeden z takzvaných hermanů, kteří vám poradí s výběrem hry či vysvětlí pravidla.

Deskovou hry si můžete vybrat podle obtížnosti. Zeleně jsou označené jednoduché hry, žlutou značku na sobě mají ty středně těžké. „Červené jsou pak pro opravdové experty. Jde o složité hry na několik hodin, které často ani my neumíme,“ popsala jedna z hermanek. Svou oblíbenou deskovku si můžete vybrat i podle toho, co vás zajímá. Můžete si zahrát hru, kde se dozvíte něco o přírodě, vyzkoušet si nějakou strategickou či logickou deskovku nebo ověřit své znalosti například ve filmovém průmyslu.

Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO).
Předvolební duel Babiše a Zaorálka na Nově míří k soudu. Kvůli žalobě Pirátů

Z 501 druhů her, které festival nabízí, si návštěvníci vybírají především novinky. Zklamaní nebudete ani pokud máte raději nějaké starší kousky. „Jsme největší festival čistě deskových her v Česku, který je jedinečný i tím, že nabízí právě ty starší hry. Zaměřujeme se opravdu pouze na ty deskovky, nemáme tu žádné počítačové či jiné hry,“ uvedl Martin Čepelík.

Návštěvníci chodí na Deskohraní ve skupinkách, dvojicích i jednotlivcích. Pokud přijdete sám, není problém se k někomu z hráčů připojit. „Na festival jsem dorazil s kamarádkou, protože máme oba rádi deskovky, a tak jsme chtěli vyzkoušet nějakou hru, co neznáme. Zahráli jsme si Umí prase létat a Velbloudí dostihy. Obě hry se nám líbily, ale velbloudi byli trošku náročnější, než jsme se prokousali pravidly,“ popsal hráč Honza.

Klub deskových her Paluba funguje už od roku 1996
Nejstarší klub deskových her funguje už 21 let. Paluba sídlila i na parníku

Tým Deskohraní musí ale čelit i jistým nešvarům. „Každý rok tu lidé nakupují zadarmo. Proto můžete na regálech vidět cedule s nápisy ukradeno na Deskohraní v roce 2016. Na festivalu většinou přijdeme tak zhruba o dvě hry. Někdy si lidé třeba i vyberou figurky a dílky a nechají tu jen obal,“ konstatoval herman Martin.

Pokud si budete chtít na chvíli odpočinout od práce či školy a máte rádi hry, vyrazte do Tyršova domu. Deskohraní můžete navštívit každý den od 9 do 22 hodin. V pátek se Tyršův dům hráčům otevře až v 15 hodin a v neděli se naopak zavře už v pět hodin odpoledne. Ve středu si můžete ještě zahrát zadarmo, od čtvrtka do neděle pak zaplatíte 70 korun. O 20 korun levnější vstupné čeká studenty a za vstup pro děti pak dáte jen 30 korun.