Jsme tady v Záběhlicích naštvaní. Zavedli nám tu staronový autobus 138, který je mikrobusem. Jsou tu čtyři velká sídliště dokonce novostavby a plno baráčků kolem tak uvidíme, jak to tu bude vypadat během pondělní ranní špičky," vyjádřila své obavy Lucie Marková. Ta také už nyní ví, že bude mít komplikovanější cestu z místa jejího bydliště například do Vinohradské nemocnice.

Čtěte také: V Praze se výrazně mění MHD. Sledujeme pro vás online

Předtím ze zastávky Záběhlická škola nasedla na linku 224, která ji odvezla na Strašnickou a tam sedla na tramvaj. „Nyní musím na Záběhlické škole využít buďto linku 101, druhou zastávku přestoupit na 188, abych se dostala na Strašnickou a následně na tramvaj. Nebo mohu jet autobusem 138, za tři zastávky přesednout na tramvaj 26 a dovést se k nemocnici. To ale zase zabere daleko více času než dříve. Když všechno jede, je to zbytečná čtvrthodina," popisuje zvýšený počet přestupů Marková.

Zrušeny jsou tři tramvajové linky (15, 19 a 21, které jsou nahrazené linkami 12, 16 a 3), kvůli změnám vznikla síť 38 metropolitních autobusových linek, tzv. metrobusů s kratšími intervaly a kloubovými vozy.

Nově budou mít páteřní tramvajové linky v pracovních dnech intervaly čtyři minuty, o víkendu pak budou jezdit soupravy každých sedm až deset minut. Městu mají tyto změny ročně ušetřit 406 milionů korun.

To ale některé Pražany moc nezajímá a už nyní se rozčilují, že jsou jim rušeny linky, na které byli léta zvyklí. Případem nepovedené změny je například autobusová linka 191, která vozila cestující ze Smíchova do Dejvic.

Vystupte si… a znovu nastupte

Nyní musí cestující na Strahově vystoupit a jít kousek pěšky na jinou zastávku. A to proto, aby je za chvíli nabral ten samý autobus, ovšem s číslem 143.

Se změnou MHD v metropoli také od soboty vzniklo sedm nových zastávek a šestnáct dalších změnilo své jméno. Cestující se už tak neprojedou tramvají do Obloukové, ale do zastávky Bohemians, autobusem se nedostanete do Votuzské, ale do Divadla Horní Počernice.

Radikální změny v pražské integrované dopravě přinesou cestujícím ale i mnohá ulehčení. Vznikla například nová tramvajová zastávka na Karlově náměstí ve směru k Lazarské ulici, která bude společná pro tramvajové linky 3, 6, 18, 22 a 24. Podle pražského magistrátu tak budou mít cestující snazší přestupování, neboť nebudou muset využívat podchod.

A co se stane, pokud by na některou z linek byly dlouhodobé stížnosti z řad cestujících? „Průběžně to budeme vyhodnocovat, což potrvá v řádu měsíců. Předpokládám, že výsledky obdržíme někdy v únoru. A pokud zjistíme, že by systém někde nebyl dobře nastaven, dá se přenastavit," řekl Pražskému deníku Josef Nosek, náměstek primátora zodpovědný za změny v MHD.