Jde o první letošní hříbě narozené v Gobi B. Je to klisnička a je až neuvěřitelné, že je jeho matkou právě Zeta, která se narodila jako vůbec první hříbě na chovné a aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově přesně před jedenadvaceti lety. Je to skvělá zpráva, která tak v sobě nese zároveň hlubokou symboliku.

Klisna Od (v mongolštině Hvězda nebo Jasná, původním českým jménem Zeta) je tím nejlepším důkazem úspěšnosti návratu kdysi vyhynulých koní Převalského do Mongolska.

Tato desetinásobná matka, a dnes už jistě i mnohonásobná babička, byla v první skupině koní přepravených z pražské zoo do Mongolska v roce 1998. Jako jeden ze dvou koní také přežila krutou zimu roku 2010, zatímco celý zbytek stáda tragicky zahynul.

Čerstvě narozená klisnička je prvním letošním hříbětem narozeným v Gobi B.

Kůň Převalského (poslední druh divokého koně vůbec) je světu znám od roku 1881. O necelých sto let později, na přelomu 60. a 70. let 20. století, byl však ve volné přírodě vyhuben. Přežil jen v péči zoologických zahrad.

Mimořádnou zásluhu na zachování koně Převalského má právě Zoo Praha, která chová koně Převalského nepřetržitě už devadesát let a od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu.

Čtěte také: Skvělé zprávy z Gobi: 'pražské' klisny jsou březí