Nejmenší dům v Praze najdete v Anežské ulici, a to nedaleko kláštera sv. Anežky České. Roztomilý zelený domeček rozhodně nepřejdete. A kdyby náhodou ano, najdete ho podle cedule, na níž stojí nápis „Nejmenší dům v Praze“. Stavení se ale nepyšní pouze svou jedinečnou šířkou 2,25 metrů. Pojí se k němu i zajímavá historie.

„Tento dům byl postavený v roce 1853 podle projektu architekta Josefa Liebla. Vznikl tak, že zaplnil dřívější uličku mezi Řásnovkou a palácem kláštera sv. Anežky. Nejprve vytvořil dvě za sebou jdoucí místnosti. K nim se pak v roce 1862 ještě dobudoval třetí prostor,“ vysvětlila mluvčí Prague City Tourism Barbora Hrubá.

Ladies Day - Baseballový a softballový oddíl Eagles Praha připravil speciální den pro něžné pohlaví.
Den patřící ženám? To je Ladies Day s charitativním projektem

Ulička, v níž dům stojí, bývala také dříve druhým vchodem do dvora domu U Křikavů v Řásnovce. Až po čase se průchod proměnil v obytnou místnost. Právě v ní provozovala tehdejší obyvatelka nejmenšího pražského domu místní nevěstinec, a to dokonce po několik desetiletí.

„Zdá se, že tady opravdu byl nevěstinec a to asi 40 let, do roku 1922. Nyní je dům památkově chráněný,“ popsala Barbora Hrubá. Za zelenou fasádou domu se ale nachází už jen průčelí původní stavby, která se bohužel celá nedochovala. Přes tuto část ale chodí dovnitř obyvatelé zadního traktu domku.

Projekt Smíchovské nábřeží hotel
Pražané se budou divit. Šestipatrový hotel změní panorama hlavního města