Nový občanský zákoník na neshody v soužití člověka se zvířaty samozřejmě pamatuje, stížnosti obyvatel domu směřují především k podnájemníkům. Ti do pronajatého bytu nastěhují i svého psa a někdejší poklid v domě může doznat vážné trhliny.

Pes sám o sobě by pravděpodobně nikomu nevadil, kdyby obyvatele domu například nebudil štěkotem ze spaní. „Večer ten mladík chodil do práce a opuštěný pes v bytě potom strašně vyváděl. I když se mladík pořád omlouval, nic se nezměnilo," ohlédla se v čase Vlasta Drábová z Klapkovy ulice v Praze 8.

Napjaté sousedské vztahy podle oslovené respondentky nakonec donutily majitele bytu, aby podnájemníkovi dal na vybranou. Buď se psa zbaví, nebo si musí hledat jiné bydlení.

„Z mladíka se rázem stal nepřítel číslo jedna. Majiteli vyhrožoval, že se zbaví jeho a ne psa. A pak každého, kdo se na to štěně špatně podívá," sdělila Vlasta Drábková.

Pes prý nakonec vadil i jeho „páníčkovi." Noční zoufalé vytí prý zvíře kombinovalo se soustavnou devastací bytových doplňků, a tak pomstychtivé štěně daroval jiné osobě.

„Pronajímatel podle příslušného zákona nového občanského zákoníku může psa nájemníkovi zakázat, jestliže pronajímateli nebo ostatním nájemníkům působí obtíže nepřiměřené poměrům v domě," vysvětluje advokát Jan Dvořák s tím, že může pronajímatel vypovědět nájem na dobu určitou nebo neurčitou v tříměsíční výpovědní době.

Se stížností na radnici až naposled

Paragrafy jsou ale jedna věc, kdo je bude řešit je věc druhá, a mnohdy důležitější. Rozzlobený občan, který nenašel zastání na tak řečené první instanci, což je nejdříve majitel bytového objektu, pak hledá řešení na radnici. Ta okamžitý verdikt ale nevynese.

„Každý dům má své stanovy, ve kterých je pamatováno i na soužití se zvířaty. Tedy je to nejdříve záležitost majitele objektu. Radnice může řešit až takové případy, kdy už třeba zasahuje represívní orgán, tedy policie, a to například kvůli napadení osoby zvířetem. Tento či jiný extrém jsme zatím v dané problematice řešit nemuseli," říká Helena Šmídová, mluvčí radnice Prahy 8.

Otázka je, kdy pes pořád štěká

V jiných městských částech na tom jsou podobně. „Zatím jsme na Praze 1 neřešili v přestupkovém řízení štěkot psů, a jak bychom to řešili, to se nedá dopředu říci. Každý případ je individuální. Je otázka, kdy pes štěká, jestli v době nočního klidu, či pouze přes den či večer," informuje Veronika Blažková, mluvčí radnice Prahy 1.

Dodává, že by se muselo i zkoumat, zda je pes v bytě držen dlouhodobě bez přítomnosti majitele, nebo nedochází k jeho k týrání. „Vždy to bude individuální posouzení případu," uzavřela mluvčí Blažková.

Právě individuální řešení je ale podle oslovených advokátů velmi složité, protože hlavní protagonista sousedského sváru, tedy pes, žádné vysvětlení z pochopitelných důvodů nepodá.

„Úředník má pak těžkou pozici, protože drtivá většina stížností je na úrovni tvrzení proti tvrzení. Důkazní břemeno pak stěžovatel neunese. Jinými slovy řečeno, se stížností neobstojí, " vysvětloval advokát Jiří Procházka.

Jaký je pán, takový je prý pes

Názorem přispěla i radnice Prahy 3. „Stížnosti na štěkající psy v bytech se občas vyskytnou, ale není to často. Pokud je štěkání intenzivní nebo dlouhodobě trvající, tak se záležitost řeší ve spolupráci s odborem životního prostředí a případně s veterinární správou, zda se nejedná o týrání zvířat. Pokud se štěkání ozývá do 22. hodiny, tak se to řeší jako stížnost, snažíme se to nejdříve projednat s majitelem psa. Pokud štěkání dlouhodobě trvá mezi 22. a 6. hodinou ranní, tak se to řeší jako přestupek rušení nočního klidu," sdělil Stanislav Kněnický, mluvčí žižkovské radnice.

Mnozí „pejskaři" ale argumentují tím, že povaha majitele zvířete je přímým odrazem jeho psa. Jinými slovy záleží na výchově zvířete či péči jako takové.

Citát pejskaře Antonína Nováka z Prahy 8.„Mám psa patnáct let. Vždycky bude platit, že jak si ho vychováte, takového budete psa mít. Štěknout si někdy musí, je to i jeho způsob komunikace. Když štěká kvůli všemu, co se v domě pohne, je něco špatně s majitelem zvířete. Kdybych neměl na dveřích bytu cedulku Můj pes by vás umazlil k smrti, v domě by o psu snad ani nikdo nevěděl," poznamenal Antonín Novák z Prahy 8.

Zda bude pes v domě nebo ne, nový občanský zákoník řeší nyní zcela jasně. „Obyvatelé například panelového domu s tím souhlasit nemusí, zrovna tak jako pronajímatel. Je to dnes již běžná součást způsobu života," říká Stanislav Křeček, čestný předseda Sdružení na ochranu nájemníků.

Na přímou ochranu sluchu před vytrvalým psím vytím ale zatím žádný zákon neexistuje. Zejména v panelových a činžovních domech je to velkým problémem. Na každém patře navíc může být psů hned několik a štěkot se pak rozléhá celým domem.

„Pokud lidé vědí, že bývají více než 4 až 5 hodin mimo domov a nemá jim psa kdo hlídat a dělat mu společnost, je lepší o jeho pořízení vůbec neuvažovat," míní odbornice na chování zvířat Hana Žertová a přidává těmto lidem dobrou radu, jak se vyhnout konfliktům se sousedy: je proto mnohem lepší pořídit si raději kočku.