Milionové investice do zapůjčení pand velkých z Číny si trojská zoologická zahrada ještě nemusí připravovat. Výpůjčka totiž není pouze otázkou peněz. Čína si klade řadu podmínek. Například chce dopředu vědět, jak bude nový domov jejich pand vypadat. Požádat o zvířata je tak možné až po uspořádání architektonické soutěže. Žádost navíc musí podat hlava státu nebo premiér.

Lední medvědi ustoupí pandám 

„To, že magistrát náš záměr schválil, je první krok," okomentoval situaci ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek. „Na začátku listopadu vyhlásíme veřejnou architektonickou soutěž. Až budeme mít v ruce detailnější představu o podobě nového pavilonu, můžeme o pandy požádat," dodal Bobek. Podle něj se jedná o standardní postup, který proběhl v řadě států, jako je USA, Španělsko či Británie. „Proces běží podle kuchařky, podle které se už padesátkrát vařilo," smál se Bobek.

Lukrativní místo poblíž vchodu do zoo by měli pandám do roku 2021 podstoupit lední medvědi. Ti se přesunou do severnější části areálu. Jejich výběh totiž patří k nejstarším a je již značně nevyhovující. „Jedná se o původní výstavbu ještě ze 30. let 20. století," popsal zoologický náměstek Jaroslav Šimek. Nový prostor by měl mnohem lépe klimaticky odpovídat potřebám ledních medvědů.

Páreček pand by stál miliony 

Momentálně má vedení zoo v ruce předběžnou studii, jak by měl nový pandí areál vypadat. Finančně vyjde přibližně na 200 milionů korun. Expozice Arktidy, jejíž součástí jsou lední medvědi a výstavba je na pandy těsně navázána, se bude pohybovat okolo 150 milionů.

S oběma projekty se počítá i přes potenciální nezdar. „Máme pro takový případ krizovou variantu, jak jinak pavilon využít," řekl ředitel ZOO. O jakou variantu se jedná, ale nechtěl sdělit.

O konkrétní částce se nejednalo 

Kolik by zoo za půjčení pand zaplatila, ještě není jisté. V médiích se opakovaně objevují údaje v milionech dolarů. Podle Bobka ale suma není jasná. „Podle mých informací se vždy o konkrétní částce jednalo, často došlo k jejímu snížení," řekl.

Jednat se navíc nebude pouze o jeden kus, pandy je třeba chovat v párech. V Americe například několik zoologických zahrad ročně utratí jeden milion dolarů, tedy okolo 25 milionů korun, za rok. Stejně je na tom i edinburgská zoo.

Monopol na pandy má Čína 

Pandy v Evropě chová pouze pět zahrad. Pražská zoo si navíc od projektu slibuje značné navýšení návštěvnosti. Jako důkaz uvádí zahradu Piari Daiza v belgickém Cambronu, kde skokově přišlo o 40 procent lidí více.

Monopol na pandy po celém světě má Čína. Všem zoo je půjčuje. Jde nejen o lukrativní byznys, ale spolu se vzácným zvířetem do státu putuje i čínský vliv. Půjčit si tak pandu je také politický krok.

Nové stavby v Zoo Praha. Infografika. Zdroj: Redakce

Čtěte také: Zoo Praha vypíše soutěž na návrh pavilonů pand a ledních medvědů