ANO se totiž bez zřejmého vlastního přičinění momentálně stává nepostradatelnou silou. Pokud ho v poslední chvíli nepodtrhnou „věrní" sociální demokraté. Ti si evidentně na spojenectví s vítězem posledních komunálních voleb zakládají.

Po nedávném „záhadném" odchodu trojice nezávislých exprimátora Tomáše Hudečka z koaličních vyjednávání a úterním předvídatelném kroku pirátů stejným směrem, hraje TOP 09 druhé housle. Na koni je nově ČSSD vyjednávající prakticky i za ANO.

Ve všech směrech ostřílený matador sociálních demokratů Karel Březina v úterý naznačil, že pokud se nemá Praha dál utápět v agónii bezvládí, pak bude nutné sáhnout k variantě „velké koalice" ANO, ČSSD a TOP 09 s případnou podporou ODS, či Trojkoalice.

Dochází na primátorčina slova

„Počkáme si, až koaliční projekt TOP 09 dožije a pak začneme jednat." To jsou slova primátorky Adriany Krnáčové (ANO) z přelomu listopadu a prosince 2015. Z doby, kdy se zdálo být téměř jisté, že se hnutí ANO potupně odebere do opozičních lavic.

Jenže karta se obrací a dochází na primátorčina slova. Ovšem nikoliv přímou zásluhou její, nebo kohokoliv z nejpočetnějšího klubu v pražském zastupitelstvu. „Beranidlem" politických nováčků z hnutí ANO jsou o několik tříd zkušenější sociální demokraté.

Těm se v úterý jen svou účastí na „informativní" koaliční schůzce podařilo ze hry o pražskou vládu vyšachovat piráty. Jen co vstoupil hlavní vyjednavač ČSSD Karel Březina do dveří, piráti se zvedli ze židlí a nadobro odešli.

„Nehodláme vyjednávat koalici s pravomocně odsouzeným podvodníkem Březinou, na kterého jsme navíc podali trestní oznámení pro podezření, že machinoval se změnami územního plánu," vysvětlil šéf pirátského klubu Jakub Michálek. Dodal, že od partnerů za TOP 09, ODS a Trojkoalici vnímá pozvání ČSSD, jmenovitě pak Březiny na jednání jako podraz.

Vyjádření lítosti nad chováním Pirátů

Zkoprnělí zástupci TOP 09, ODS a Trojkoalice vyjádřili nad chováním pirátů lítost, ovšem sami evidentně pocítili, že se dostali do slepé uličky. „Nebylo předem dohodnuto, v jakém formátu bude jednání probíhat a kdo bude pozván. Odchod pirátů, kteří zřejmě netušili, že budou sociální demokraté také pozváni, nás mrzí. Je to nešťastné," připustil nejen organizační nedostatky zastupitel a předseda pražské ODS Filip Humplík.

Konstatoval, že už ve chvíli, kdy jednání o plánované koalici ve formátu TOP 09, Trojkoalice, piráti s podporou ODS a nezávislých Tomáše Hudečka opustili právě nezávislí, byla tato varianta vládnutí definitivně pohřbena. Odchod pirátů tento fakt podle něj jen potvrdil. „Musíme dál jednat. Stále chceme stabilní řešení na celé tři roky. Ať už za účasti ODS, nebo bez ní," řekl dále Humplík.

Zároveň ovšem dementoval jisté kuloární zprávy o tom, že by se chystala otevřená koalice ANO, ČSSD a ODS. „Žádné takové jednání zatím neproběhlo," dodal. „Ten plánovaný koaliční koncept odchodem nezávislých a pirátů skončil," potvrdil lídr Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ). Podle něj je další koaliční jednání naplánováno na příští úterý.

„Je to škoda, že piráti z té informativní schůzky odešli. Ti, kteří zůstali, jedná se o zástupce TOP 09, ODS, Trojkoalice a ČSSD, evidentně mají zájem o řešení politické krize. Sociální demokraté uvedli, že zváží případnou spolupráci čtyř jmenovaných demokratických politických stran," poznamenal předseda klubu TOP 09 Václav Novotný.

Vyčkávání za sto tisíc korun měsíčně

Podle jeho mínění zatím není nutné do vyjednávání zapojovat hnutí ANO. „My jsme z této strany zatím osloveni nebyli. Paní primátorka Krnáčová navíc vykazuje vzácnou pasivitu, žádným způsobem o věci nejedná, vyčkává v době, kdy město upadá do hlubšího a hlubšího marasmu. Vyčkávání za sto tisíc korun měsíčně je trošku luxus," sdělil Novotný. Od ČSSD se však zřejmě ochoty zúčastnit se projektu „tradičních demokratických stran" bez ANO jen tak nedočká.

„Stále trvá spolupráce ČSSD s hnutím ANO. Pražská koalice by měla být velmi silná a právě účast nejsilnějšího politického klubu, tedy klubu ANO, je jakousi podmínkou stability," nastínil další směřování sociálních demokratů v rámci vyjednávání Karel Březina.

Doplnil, že ČSSD je „otevřená již dříve vyřčené nabídce" na spolupráci ANO, ČSSD a TOP 09, respektive spolupráci všech zastupitelských klubů, které disponují minimálně osmi hlasy. Jde konkrétně o kluby ANO, TOP 09, ČSSD, ODS a Trojkoalice. Dle představ sociálních demokratů tak mimo hru mají zůstat pouze kluby pirátů, nezávislých a KSČM.

„Chceme koalici, která by se mohla opřít o jasnou většinu v zastupitelstvu. Koalice ve složení ANO, TOP 09 a ČSSD, případně doplněná o hlasy ODS nebo Trojkoalice takovou podmínku splňuje a jako taková by pro nás byla nejpřijatelnější," doplnil Březina. Samotným pirátům prý nechce přikládat žádnou zvláštní váhu.

Varianty vládnutí v PrazeTOP 09 dosud prosazovala koalici na půdorysu TOP 09, Trojkoalice, piráti s podporou ODS a nezávislých. Ta by disponovala většinou 35 hlasů v 65členném zastupitelstvu. Po odchodu nezávislých a pirátů z jednání tato varianta padá pod stůl.

Nyní TOP 09 spoléhá, že se jí podaří přesvědčit sociální demokraty ke spolupráci v koalici „tradičních demokratických stran" TOP 09, ODS, Trojkoalice a ČSSD. Ta by měla většinu 36 hlasů.

ČSSD ovšem preferuje účast vítěze voleb - hnutí ANO v koalici. A to ve formátu ANO, ČSSD a TOP 09 (37 hlasů), případně podpořenou hlasy ODS a Trojkoalice (celkem 53 hlasů).

Čtěte také: Pražští piráti opustili kvůli Březinovi jednání o koalici