„Někdy se rodiče bohužel chovají až bezohledně. V době před začátkem vyučování parkují na chodníku, ve druhých řadách, na přechodech pro chodce a podobně. Místo, aby děti pouze vyložili a odjeli, doprovází je do školy a někteří i čekají, až jim potomek zamává z okna,“ popsala běžné ráno před školami mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Ranní dopravní situace v okolí ZŠ Barrandov.
Cesta do školy jako společný zážitek? Stačí vyrazit „Pěšky do školy"

Kampaň proti trendu zvanému mamataxi odstartoval i spolek Pražské matky. „Výzva Pěšky do školy nabízí dětem i rodičům příležitost ke změně – vyzkoušet si cestu do školy po svých a objevit kouzlo společných zážitků,“ uvedla za spolek Marie Čiverná. Pro školáky připravil i motivační soutěž. Třída, která toho během dvou týdnů nejvíce nachodí pěšky, může vyhrát vstupy do vědecko--zábavních center.

Jízda na pár set metrů

Z průzkumu Pražských matek vyplynulo, že v některých školách vozí rodiče autem až 40 procent žáků. „Osm procent dětí, které jezdí pravidelně do školy autem, bydlí ve vzdálenosti menší než půl kilometru,“ konstatovala Čiverná.

Dopravní situace v okolí pražského Anděla 9. července 2019.
Pěšky deset minut, jízda autem čtyřicet. Doprava na Andělu připomíná očistec

Za pěší cestu se přimlouvají i pražští strážníci. Dříve nebo později se děti začnou osamostatňovat a budou jim podle Seifertové chybět správné návyky v oblasti bezpečného chování v dopravě.

Bezpečnou cestu vytyčují zábrany

Extrémní provoz se snaží regulovat i jednotlivé městské části. Opatření většinou spočívají ve vytvoření bezpečného průchodu ke škole. Různé zábrany a sloupky zamezují parkování na chodníku a poblíž přechodů, aby z nich i malé děti měly dobrý rozhled. Například v desáté městské části prošly úpravou ulice před školami Eden, Gutova a Břečťanová.

„V současné době probíhá úprava křižovatky Topolová – Macešková v blízkosti ZŠ Švehlova. Nachází se tam nepřehledné parkoviště, kolem něj procházejí chodci po frekventované Topolové ulici a v současné době prakticky musí vstupovat do vozovky a jít podél citybloků, které oddělují vozovku od parkoviště,“ řekl mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník.

Přechod pro chodce v ulici Keplerova.
Cestu do školy trénujte s dětmi předem, radí dopravní experti

Modřanská radnice spolupracuje při plánování úprav před školami s organizací Besip. „Jedná se například o úpravu rychlosti, přechodů nebo rozhledových poměrů,“ vyjmenoval místostarosta Prahy 12 Vojtěch Kos.

Ústupek pro rodiče šoféry

V šesté městské části už podle mluvčího radnice Ondřeje Šrámka došlo k úpravě provozu prakticky před každou školou. Myslí zde i na rodiče, kteří autem z nejrůznějších důvodů prostě přijedou. Před některými školami jsou vyhrazená parkovací místa, případně K+R parkoviště.

Pití alkoholu. Ilustrační foto.
Alkohol, drogy i přechody. Strážnici na konci školního roku pohlídají děti

S nápadem, jak usměrnit ranní dopravní špičku přišli i studenti jednoho pražského gymnázia. Vymysleli aplikaci, která propojí rodiče z okolí a ti si mohou jednoduše domluvit odvozové služby. „Vodvoz“ funguje od minulého roku a studenti za něj získali několik ocenění na zahraničních soutěžích.

S trendem mamataxi se nepotýká pouze Praha, řeší ho například i ve Vídni. Zde zavedli na zkoušku takzvanou školní ulici. Na silnici přibyla značka zakazující vjezd automobilům v době před vyučováním. Vjezdu brání i mobilní zátaras. Autoři návrhu jsou spokojeni a tvrdí, že se opatření osvědčilo.

Vizualizace projektu revitalizace náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze.
Praha 3 dumá: Jak sladit parkování a trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad?