Na Hrad zavítalo v letošním červenci přes 222 tisíc turistů, což je zhruba o sedm procent více než ve stejném období loňského roku. Vyšší oblibě se těší i zoologická zahrada, kterou zatím letos navštívilo nejvíc lidí od roku 2010.

V červenci do zahrady přišlo 208 tisíc návštěv­níků, což je o zhruba 50 tisíc víc než vloni. Nejde přitom o úplná čísla za celý první polovinu prázdnin, takže návštěvnost bude zřejmě ještě vyšší. „Svědčí to o tom, že lidé mají zahradu velice rádi a rádi se i vrací," řekla mluvčí Jana Myslivečková. Zoologické zahradě podle ní pomohlo příznivé počasí, ale i mláďata, která jsou zejména pro děti velkým lákadlem.

Nejnavštěvovanější památky v Praze 

K nejnavštěvo­vanějším památkám v Praze patří také Staroměstská radnice, kterou si v červenci prohlédlo rekordních více než 80 tisíc  turistů. Mluvčí Prague City Tourism Kateřina Bártová řekla, že roste obliba vstupenek zakoupených prostřednictvím mobilů.

Díky nim mají návštěvníci mimo jiné přednostní odbavení. Tradičně vysoký počet turistů zavítal do pražských židovských památek. Židovské muzeum na Starém Městě zatím přesné údaje k polovině července k dispozici nemá. Podle mluvčí Kateřiny Honskusové bude ale pravděpodobně stejný jako v loňském červenci, kdy muzeum navštívilo skoro 67 tisíc turistů z celého světa.

Oblíbená je i galerie 

Velké pozornosti se dostává Národní galerii a výstavě Císař Karel IV. 1316–2016. „Největší návštěvnické přízni se ovšem již tradičně těší Veletržní palác, jehož aktuálními lákadly jsou především výstavy Zdenka Rykra, sbírky architektury a letošních diplomantů AVU," uvedla Tereza Ježková z NG. Oblíbené jsou i projekce letního kina na střeše galerie.

Lidi v létě ovšem nelákají jen památky a výstavy. Svědčí o tom návštěvnost aquaparku Aquapalace Čestlice, který už nyní předčil veškerá očekávání. Vloni v červenci jej navštívilo asi 100 tisíc lidí. Letos to podle marketingového ředitele Daniela Ulricha bude o několik procent více.

Čtěte také: Pragulic objevují nově také Číňané