"Prezident republiky není jako každá jiná osoba. Je to vrchní velitel ozbrojených sil, je to člověk, který zastupuje Českou republiku navenek. Nechceme bránit prezidenta Miloše Zemana, ale úřad prezidenta republiky, ať už ho vykonává kdokoli," řekl dnes Ondráček.

Předlohu původně podepsalo 64 poslanců z řad KSČM, ČSSD, hnutí ANO a Úsvitu. Někteří poslanci ČSSD a ANO potom, co se od novely distancovali premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka a předsednictvo hnutí ANO, své podpisy stáhli, nebo o tom uvažují. Odvolali je i zákonodárci za Úsvit. Ondráček dnes neměl informaci, kolik poslanců nyní za návrhem formálně stojí. "Ani to není důležité, prakticky," podotkl vzhledem k pravidlům legislativního procesu.

Výtky kritiků, například že jde o normalizační předlohu, která by Česko vrátila před rok 1989, kdy začal pád socialismu, Ondráček označil za absolutní nepochopení. "Je vidět, že určité části společnosti nejde o dialog, ale za každou cenu o konfrontaci, což se i v tomto případě daří," soudí. Ondráček taky zdůraznil, že nesouhlasí s formou Zemanova vyjadřování, která je někdy poměrně hrubá. "Ale je to prezident republiky a nikdy se nesnížím k tomu, abych ho častoval velmi vulgárními výrazy," podotkl.

Sněmovna se k novele až do konce volebního období možná nedostane

Předloha se zařadila k několika desítkám poslaneckých návrhů, které v dolní komoře čekají na úvodní kolo projednání, nejstarší z nich i dva roky. Může se stát, že se Sněmovna k novele až do konce volebního období na podzim příštího roku vůbec nedostane. Potom by takzvaně spadl pod stůl. "Vzhledem k nefunkčnosti vlády a Parlamentu zůstává otázka otevřená," uvedl k tomu Ondráček.

Za veřejné hanobení prezidenta navrhují předkladatelé až roční vězení. Chtějí doplnit taky přestupkový zákon. Postih by hrozil lidem, kteří by znevážili postavení prezidenta při výkonu pravomoci.

Před přijetím poslaneckého návrhu dnes varoval český PEN klub. V prohlášení uvedl, že prezident má zákonem zaručené právo na ochranu své cti, důstojnosti a soukromí stejně jako každý občan. "Jakýkoliv další zákon by byl jak zbytečný, tak především nebezpečný, neboť by mohl být zneužíván k omezování kritické diskuse a tím k potlačování svobody slova, což je ve svobodné společnosti nepřípustné," dodal předseda PEN klubu Jiří Dědeček.