Zoo Praha tak ve spolupráci s Armádou ČR dopravila během pěti převozů z České republiky do Mongolska již 19 koní Převalského. Letošní transport byl velmi komplikovaný, přesto skončil úspěšně.

„Letošní Návrat divokých koní zkomplikovala v Čechách enormní horka a v Mongolsku přívalové deště, kvůli kterým se pozemní transport prodloužil o zhruba sto kilometrů," uvedl ředitel Zoo Praha a hlavní iniciátor projektu Návrat divokých koní Miroslav Bobek. „Další komplikací bylo menší zranění kolegyně, které jí ještě v letadle způsobila Rabea. Ve srovnání s loňskem se tak přeprava klisen prodloužila o několik hodin," dodal.

Zoo Praha sehrála významnou roli při záchraně koně Převalského, který z volné přírody vymizel koncem 60. let a v posledním čtvrtstoletí probíhá jeho reintrodukce. Zoo Praha vede jeho světovou plemennou knihu a od roku 2011 organizuje transporty do Mongolska. Dosud přepravení koně tam mají již deset potomků. Celkem dnes na třech lokalitách v Mongolsku žije přibližně 500 koní Převalského, z toho v Gobi B, kam směřovaly poslední čtyři „pražské" transporty, jich je 137.

Letos byly převezeny do mongolské stepi čtyři klisny- Querida, narozená 10. srpna 2012 v Praze matce Haře a hřebci Lenovi (jako 218. hříbě koně Převalského narozené v Zoo Praha).
- Rabea, narozená 14. září 2009 v Zoo Lipsko.
- Kirá, narozená 6. srpna 2008 v maďarském národním parku Hortobágy.
- Paradise, narozená 25. května 2009 v Zoo Paříž.

Letošní transport doprovodil ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček, který uvedl: „ Kůň je duše Mongolska. Návratem divokých koní do Gobi vracíme kousek mongolské duše a pomáháme svojí vlastní. Díky Zoo Praha a českým armádním letcům tu zanecháváme něco pro příští generace, a to je ta nejlepší diplomacie".

O historii, reintrodukčních snahách či o chovu koní Převalského v pražské zoo najdete více informací ZDE a ZDE.

Čtěte také: Klisny Převalského odletěly do Mongolska, převoz ovlivnilo vedro