„Letošní transport proběhl v dosud nejkratším čase: od startu letadla z Kbel do vypuštění koní v Gobi uplynulo pouhých 24 hodin," uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a doplnil: „Všechny čtyři klisny bez sebemenších potíží vyběhly do aklimatizační ohrady a působily na mne stejným dojmem jako v neděli večer v Dolním Dobřejově."

Nakládání jedné ze čtyř klisen do armádního letounu.
Armádní speciál s koňmi Převalského odstartoval a míří z Prahy do Mongolska

Klisny pocházejí z celkem čtyř evropských zoo

Vypuštění klisen přihlíželi místní obyvatelé i hodnostáři a rovněž zahraniční hosté, zejména emeritní prezident International Takhi Group Thomas Pfisterer. „Klisny, které jsme přepravili do Mongolska, pocházejí z celkem čtyř evropských zoo," řekl zoologický náměstek Jaroslav Šimek a dodal: „Sarangua se narodila na naší aklimatizační a chovné stanici v Dolním Dobřejově v roce 2014 a pokřtil ji u nás velitel dnešního letu stroje CASA pplk. Milan Laniak. Další dvě pocházejí z Německa a jedna z Dánska."

Zoo Praha nejenže je v poslední dekádě jedinou organizací, která díky spolupráci s Armádou ČR přepravuje koně Převalského do Mongolska, ale v minulosti se také významně podílela na jeho záchraně a po desítky let vede světovou plemennou knihu tohoto druhu.

Víkend bude patřit v Zoo Praha koním Převalského.
Víkend bude v pražské zoo patřit divokým koním

Nynější Návrat divokých koní byl jubilejní. Proběhl pětadvacet let od zahájení reintrodukce koní Převalského do Mongolska, odkud tito divocí koně vymizeli na sklonku 60. let. V počátcích se o ni zasloužil zejména německý obchodník Christian Oswald, který spolupracoval i s odborníky ze Zoo Praha. Ochrana biodiverzity je v současnosti prioritním úkolem moderních zoologických zahrad a návrat koní Převalského je pokládán za jeden z nejdůležitějších a nejúspěšnějších projektů.