Kvůli výhrůžce musel boeing polské charterová společnosti Enter Air v pátek večer nouzově přistát v Praze. Při incidentu nebyl nikdo zraněn, nevznikly ani žádné škody na majetku ani nebyl ohrožen provoz na letišti Václava Havla; pyrotechnici během prohlídky žádnou výbušninu nenašli.

Muž je nyní umístěn v policejní cele, zatím nebyl obviněn. Policie předala kvalifikaci činu i návrh na potrestání státnímu zástupci, který má rozhodnout o dalším postupu.

Cestující odletěli náhradním letadlem

Všech zbývajících 159 cestujících, kteří museli nedobrovolně přenocovat v Praze, v sobotu opustilo Česko náhradním letadlem. Po návratu do Varšavy si podle polských médií stěžovali na špatný přístup charterového přepravce, který jim prý nezařídil nocleh ani občerstvení a málo či zmateně s nimi komunikoval. Až později dorazil zástupce polského konzulátu, který jim zajistil občerstvení a deky.

Muž nepůsobil nebezpečně

V pátek večer pilot polského letadla vracejícího se ze španělského letoviska Las Palmas oznámil dispečerům z Řízení letového provozu, že na palubě se nachází muž tvrdící, že v letadle je bomba, která vybuchne, pokud stroj přistane ve Varšavě. Pilot žádal zásah pyrotechniků a protiteroristické jednotky.

Cizinecká policie podle Rendlové ihned zahájila opatření odpovídající situaci „bomba na palubě letadla spolu s únosem", neboť pachatel se nacházel rovněž na palubě. Cestující podle zpravodajského webu gazeta.pl popsali, že muž vyhrožující bombou vcelku klidně diskutoval s posádkou a říkal, že procestoval celý svět. Nepůsobil nebezpečně, ale byl impulsivní. Když se blížilo nouzové mezipřistání, i přes opakované výzvy chodil po letadle. Marně mu domlouvala i manželka, tvrdili pasažéři letu.

Evakuace trvala tři hodiny

Po přistání na Ruzyni vstoupila na palubu zásahová jednotka cizinecké policie, která vyzvala podezřelého muže, aby opustil letadlo a následoval policisty. „Ten jejich výzev neuposlechl, a proto byly použity donucovací prostředky, s jejichž pomocí byl podezřelý muž z letadla vyveden. Jeho chování nebylo agresivní ani jinak problematické, nicméně v danou chvíli s policisty nespolupracoval," popsala zásah na palubě Rendlová.

Cestující se při výstupu z letadla museli podrobit důkladné prohlídce. Policisté je vyváděli po dvou a evakuace letadla trvala tři hodiny, popsali nouzové přistání v Praze pro polský web.

Posádka situaci zvládla

Společnost Enter Air v sobotu na svém facebookovém profilu vyjádřila lítost nad incidentem, který se podle ní naštěstí podařilo vyřešit rychle a správně, ocenila chování posádky. Cestující jsou podle ní navzdory nepohodlí a zpoždění v pořádku. Pro soukromého přepravce bylo bombová výhrůžka už druhou nepříjemnou situací toho dne - v pátek dopoledne se letoun letící z Varšavy do kyperské Larnaky musel vrátit, protože mu do motoru vlétl pták.

Čtěte také: V Ruzyni nouzově přistálo letadlo, pasažér hrozící bombou zadržen