Zpětný pohled nabízí další případy siláckých slov a následných kaluží krve. Podle městské policie v tomto měsíci hlídky strážníků zasahovali opět - k fyzické potyčce mezi dvěma muži došlo kvůli údajnému odcizení mobilního telefonu u jednoho z nich. Telefon se našel rychle, byl v kapse muže, který potyčku vyvolal. Oba muži byli pod vlivem alkoholu a násilníka strážníci předali po zadržení republikovým policistům. Jiný zákrok dokumentuje srpnovou rvačku v tramvaji, nebo přímé napadení hlídky strážníků ve vestibulu metra. Důvodem byla nespokojenost s kvalitou jídla, podávané v tamním stánku s občerstvením. Obsluze násilníci vyhrožovali likvidací a hlídka se je snažila umravnit. Vztek si rozzuření muži chtěli vybít právě na hlídce. Neúspěšně.

Psycholog Václav Dvořák uvádí, že agresivita mnohdy souvisí s užíváním drog či nadměrnou konzumací alkoholu. Obé je v současnosti lehce dostupné pro všechny věkové kategorie.

„Příkladem může být takzvaná patická ebrieta čili patická opilost," dodává Dvořák. Mimo tyto excesy však v hromadné dopravě cestují osoby s narušeným duševním zdravím. Opět jeden aktuální příklad – v minulých dnech jistá žena zle spílala jiné cestující, že ji nepustila sednout. Došlo jak na hrubé vulgarity, tak i na fyzické napadení.

„Městská policie samozřejmě velmi intenzívně vnímá tyto neblahé společenské jevy. Stabilně proto dozorujeme řadu stanic metra, i jiné trasy povrchové dopravy. Pochopitelně nemůžeme být v kritickou chvíli úplně všude," uvedl mluvčí Jan Čihák. Pro případ nouze poskytl i několik rad. „V žádném případě se pokud možno nesnažit útočníka zpacifikovat. Nejjednodušším a nejbezpečnějším řešením je uvědomit o vzniklé situaci tísňové linky městské policie č. 156 nebo státní policii na čísle 158," poznamenal Čihák.

Nepochybně je to pravda, protože verbální útok může přejít i v pokus o vraždu. Důkazem je tragédie z června roku 2010. Dva Bulhaři bodli jiného cizince nožem do krku. Konflikt se odehrál v přestupní chodbě mezi trasami B a C. Útočníky hlídka strážníků rychle dopadla a těžce zraněné oběti vzápětí zachránila život, když mu poskytla první pomoc.

Útok deseti fotbalových fanoušků týmu Slavie, který se odehrál v metru stanice Muzeum přesně před rokem, je zranění dvou příznivců jiného klubu ve srovnání s předchozí tragédií ještě z kategorie šťastných konců. Na to, proč přibývá v dopravních prostředcích brutálních bezdůvodných útoků, je podle policie snaha násilnických band zkrátit si dlouhou chvíli. Příkladů by se v běhu času našlo víc než dost – všechny mají společného jmenovatele. Buď někoho okrást, nebo si do bezbranné oběti aspoň pořádně bouchnout.

Což ale může takového „hrdinu dne" i pořádně zamrzet. Trestní sazba za tyto trestné činy pamatuje až desetiletým pobytem za mřížemi. „Nejhorší jsou recidivisté – vědí, co je čeká a je jim to jedno. V těchto případech nepomáhají ani vysoké tresty. Viníci jimi pohrdají," doplnil mluvčí pražských strážníků Jan Čihák.

Jeho slova potvrzuje nejmenovaný kriminalista, který má s řešením podobných případů velké zkušenosti. „Pachatelé těchto trestných činů vedené s mimořádnou brutalitou jsou po zadržení hlídkami městské policie nejdřív jako beránci. Uvědomí si, že v ten moment prohráli. Pak se jim při vyšetřovacích úkonech vrátí takzvané sebevědomí a vysmívají se všemu a všem. Hlavně ti ve věku od dvaceti do pětadvaceti let. Dobu ve vězení prý klidně přetrpí třeba i na záchodě," řekl kriminalista.

Za první pololetí letošního roku bylo strážníky Hlídkového útvaru, jejichž prioritou je zajištění bezpečnosti v městské hromadné dopravě, odhaleno a řešeno celkem 10.479 přestupků, což je o 302 přestupků více než ve stejném období roku 2012.