A právě takových případů podle pracovníků Intervenčního centra v metropoli povážlivě přibývá. Střešovické drama se jeví pouze jako vrcholek ledovce. Jen o měsíc před ním, tedy v dubnu tohoto roku, bylo ze společné domácnosti vykázáno hned dvanáct, převážně mladých mužů, kteří se neštítili vztáhnout ruce na vlastní matky.

V případě „střešovické řeže" tento institut naneštěstí nebyl uplatněn. Skončila vážným zraněním, hospitalizací, stíháním pro pokus o vraždu a zřejmě konečnou destrukcí rodinných vztahů. Co se vlastně před dvěma týdny, v poklidné vilové čtvrti, nedaleko vojenské nemocnice událo, připomíná mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová.

„Devětatřicetiletý muž několikrát udeřil sekerou devatenáctiletého mladíka, který, vážně zraněn, zůstal ležet na ulici," uvádí policistka.

Co ale útoku předcházelo? „Prudká hádka. Kriminalisté zjistili, že v rodině dlouhodobě docházelo k fyzickým atakům členů rodiny ze strany devatenáctiletého mladíka," konstatovala Kropáčová. Tedy jasný případ dlouhodobého domácího násilí, které vygradovalo napadením násilníka? Podle poslední uveřejněné policejní verze ano. Ovšem za jakou cenu?

Muži, který mladíka „zneškodnil", hrozí až osmnáct let vězení. „Devětatřicetiletý muž byl obviněn z trestného činu vraždy ve stádiu pokusu," vysvětlila mluvčí.

Střešovická rodinná tragédie se dost možná konat nemusela, pokud by příbuzní včas kontaktovali právě Intervenční centrum. Takový postup doporučuje rovněž náměstek primátora pro sociální oblast Ivan Kabický. „Bohužel míra brutality, se kterou násilné osoby napadají své bližní, se u odhalených případů stále zvyšuje," sdělil.

„Je znám případ mladistvého syna, který téměř zabil svou matku kvůli tomu, že mu nechtěla vydat notebook," vzpomíná Kabický.

Strach a násilí se podle poslední zprávy Intervenčního centra nevyhýbají ani domácnostem seniorů. Například v dubnu byl ze svého bytu vykázán pětašedesátiletý muž. Své družce hrozil „vystřílením" lidí z jejího okolí. Agresivitu stupňoval a nakonec jí vyhrožoval také zabitím jejího vnuka. Družka se výhrůžek bála, byla přesvědčena, že je „dotáhne do konce".

Také proto dlouhodobě ze strachu neoznamovala policii násilnické chování svého partnera. A to je podle ředitele Centra sociálních služeb Praha zásadní a bohužel také obecný problém.

Oběti se bojí oznámit týrání

„Ohrožení lidé se obracejí na odborníky s několikaletým odstupem. Často doufají, že se situace postupem času vyřeší. Opak je pravdou, ve většině případů se domácí násilí jenom stupňuje," shrnul Ján. Zároveň poukázal také na bující problematiku násilí v domácnostech sociálně izolovaných cizinců. Oběti tohoto typu násilí jsou znevýhodněny jazykovou bariérou i neznalostí místních poměrů. Intervenční centrum podle Jána v poslední době pomáhalo řešit domácí násilí několika cizinkám, převážně Ukrajinkám.

Cizinky jsou na neštěstí samy

„Ženy využily psychologické a právní služby. Domácí násilí v rodinách imigrantů bývá dlouhodobě skryté a je vždy velmi brutální," líčila Marie Šusterová z Intervenčního centra. Podle ní jsou těmto ženám doporučovány zapojovat do řešení jejich svízelné situace i další organizace jako například Poradnu pro integraci, Centrum pro integraci cizinců a In-Báze Berkat.

„Je velmi důležité, aby se cizinka dostala postupně ze své izolace, navázala kontakty a využila ke svému rozvoji nejrůznější nabízené kurzy ať češtiny, či výuky počítačů a jiných dovedností," doporučuje Šusterová. Mnohé cizinky slovy Šusterové jejich partneři záměrně izolují od společenského života a zásadním handicapem se stává neznalost češtiny.

„Proto je pro řešení domácího násilí v rodině cizinců důležité předat ohrožené osobě nové kontakty na pomáhající organizace," dodala Šusterová.

V těchto případech, ale i v jiných spojených s domácím násilím, můžete kontaktovat Intervenční centrum na telefonních číslech 281 861 580, nebo 604 231 085.