„Jsem přesvědčen, že v muzeu se bude líbit nejen dětem, ale že zaujme i dospělé a odbornou veřejnost – a rádi se budou vracet,“ zve k návštěvě ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). O muzeum se nezajímá náhodou – jeho resort muzeum zřizuje. S cílem nepředstavovat jen historii obživy lidí, ale přiblížit i současnost. Se záměrem nabídnout návštěvníkům, aby se něco nového dozvěděli, poučili se, ale i pobavili.

Národní technické muzeum. Ilustrační foto.
Národní technické muzeum získá další depozitář za 118 milionů korun

Lidé mohli vidět např. expozici Rybářství

Pro stálé hosty nebude nová tvář muzea překvapením. Rekonstrukci muzea se tým ředitele Jana Půčka rozhodl provést netradičně – za provozu, aby návštěvníci mohli vidět, jak se rodí nová podoba muzea.

Lidé tak již mohli vidět nové expozice Rybářství, Myslivost a Laboratoř ticha, navštívit výstavu Rozkulačeno! či zavítat na takové akce jako Letenské prase, Bylinkový den či Cukrářské slavnosti. Nyní se jistě s velkou pozorností setkají tři úplné novinky: stálé expozice Voda v krajině, Objevovna a Gastrostudio.

Náprstkovo muzeum.
Národní muzeum opraví sídlo etnografických sbírek

Gastrostudio je postaveno jako tréninkové místo

Zatímco první z nich nabízí řadu map, animací, ale i podmanivou zvukovou iluzi, druhé dvě kladou důraz na zážitek. Objevovna je určena hlavně pro bádání a zkoumání školáků. Gastrostudio je zase postaveno jako tréninkové místo národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR, který jezdí do ciziny reprezentovat naši kulinářskou dovednost – s přímým přenosem dění na pracovní ploše na obrazovky před studiem. Příležitost zapojit se do rozmanitého dění kolem kuchyně zde však dostanou také návštěvníci. Velcí i malí.

Návštěvníci si prohlížejí jeden z exponátů vystavených v areálu bývalé továrny Praga v Praze
V pražských Vysočanech vznikne muzeum automobilů Praga