Opravovanou budovu si v úterý prohlédl ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), který se účastnil posledního kontrolního dne. Řekl, že je jedenáctým ministrem kultury, za nějž se oprava významné památky a jeden ze symbolů české kultury začala připravovat a realizovat. Přípravy začaly v době působení ministra Pavla Dostála (ČSSD), který byl ve funkci v letech 1998 až 2005.

"Celkové náklady na rekonstrukci jsou kolem dvou miliard korun, to je velká suma, nicméně budova Národního muzea je monumentální stavba, která velké množství let nebyla rekonstruována (…) Stav byl skutečně havarijní. Z tohoto pohledu si myslím, že peníze jsou dobře investované, protože historická budova muzea patří k těm, které byly výdělečné, návštěvníci finanční prostředky přinášeli zpět," řekl ČTK Staněk.

Mezi starou a novou budovou Národního muzea se zkušebně pokládají koleje, na Václavské náměstí by se mohly vrátit tramvaje.
Na dohled sochy svatého Václava rostou koleje. Kudy budou jezdit tramvaje?

"Nacházíme se v hektickém stavu, někdy říkám, že kdyby se takhle makalo celé ty tři roky, tak jsme neměli takové stresy teď. Počítáme s tím, že k 28. říjnu, na 100 let republiky, muzeum do částečného provozu otevřeme," řekl ČTK ředitel muzea Michal Lukeš. Otevře se asi 2500 metrů čtverečních s několika výstavami, budou se konat komentované prohlídky některých míst v muzeu, jako třeba Pantheonu nebo schodiště.

"Fasáda je už opravena, lešení je na ní z toho důvodu, že přebíráme jednotlivé prvky fasády a vracíme reklamace. Nainstalují se sítě proti ptákům a lešení na levé části čelní fasády by 15. srpna mělo být pryč," řekl ředitel Lukeš. "Na výroční den okupace se připojíme k velkému koncertu, který pořádá Český rozhlas. Muzeum sehrálo v roce 1968 svoji symbolickou roli, na fasádu se připravuje speciální videomapping, který to, co se tu stalo před 50 lety, bude připomínat," uvedl.

Okupantské střely poškodily v roce 1968 nejen fasádu budovy, kde jsou stopy po nich dodnes patrné a z piety zůstávají i po rekonstrukci, ale pronikly i do sálů muzea. Díry ve zdech byly nepříliš uměle zaceleny, později byly překryté tapetou, ukazoval dnes novinářům restaurátorské práce Pavel Jerie z Národního památkového ústavu. Památkáři dohlížejí i na malování jednotlivých místností, kde se přes podkladovou barvu například vytvářejí vzory přes šablony o velikosti asi 30 krát 50 centimetrů, jež se pečlivě přikládají vedle sebe.

Národní Muzeum.
Národní muzeum otevře v letech 2019 a 2020 osm stálých expozic