„Je velice důležité, abychom si zachovali to, co nám naši předkové dali, abychom na to byli hrdí, a aby ta hrdost v nás byla motor k dalšímu výkonu," uvedla Hašková Coolidge, která se nově stala předsedkyní Mezinárodního koordinačního výboru zahraničních Čechů. Nahradila zesnulou Áju Vrzáňovou, bývalou krasobruslařskou hvězdu.

Hašková Coolidge odešla z Československa s rodiči

„Jsme malinká česká zemička, která prorazila statisíce stropů, a která ve světě ohromně uspěla, to musíme dát najevo," dodala.

Hašková Coolidge opustila Československo se svými rodiči v roce 1949 jako osmiletá. Ve Spojených státech, kde se rodina usídlila, se později stala zvláštní asistentkou několika prezidentů. Je odbornicí na etiketu a společenský protokol.

Setkání se účastní Češi z dvaceti zemí světa

Letošního setkání krajanů v Praze se účastní na 120 Čechů z dvaceti zemí světa, například Nizozemska, Chorvatska, Slovenska nebo Velké Británie. Mluví mezi sebou česky, ale u mnohých je slyšet také silný přízvuk.

Konferenci zahájil první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) a zástupci ministerstva zahraničí, které aktivity krajanských spolků podporuje například kurzy pro výuku češtiny.

České krajanské komunity fungují v řadě států světa, třeba v Mongolsku, Indii, v afrických zemích, Austrálii, po celé Evropě i v Americe. Díky kontaktu mezi sebou si krajané udržují české zvyky, jazyk i tradice.

Čtěte také: Havlovo výročí připomene festival, koncert i veřejné shromáždění