Jaké vodní prvky v Praze podle vás schází?

Oslovilo mě sdružení Pítka P, které má vymyšlený design a stáli by o to, aby s nimi Praha a městské části spolupracovaly a pítka po městě rozšiřovaly. Pítka vítám, ale přiznám se, že ještě úplně nevím, co člověk musí zdolat na cestě za jedním pítkem.

Ale projekt pítek tedy podporujete?

Ano, podporuji. Sama mám zkušenost z Říma, jak je super jít městem a nemuset tahat v kabelce žádné plastové lahve, protože víte, že každé tři ulice jsou po městě rozmístěny zdroje pitné vody. Je ale potřeba zajistit i pravidelnou údržbu a o vodní prvky se starat. Smutný případ je třeba pítko u Kauflandu na Podbabě, kde dostal investor od radnice nařízeno pítko udělat. Nikdo se o něj ale nestará a teď funguje jako odpadkový koš.

Zaměříte se i na jiné vodní prvky v Praze?

V tuto chvíli se chceme zaměřit na kašny a fontány, které už existují, ale nejsou v provozu. Mám vytipovanou třeba jednu, která se nachází na cyklostezce, když jdete směrem z Hlávkova mostu na Rohanský ostrov. Mezi řekou a hotelem je tam poměrně velká, zašlá a nefunkční kaskádovitá fontána. Pamatuji si, že ještě když jsem byla dítě, tak tam tryskala voda. Budeme vytipovávat podobná místa, kde fontány a další vodní prvky bývaly a už nefungují, a chceme je obnovovat.

Čtěte také: V hlavním městě brzy přibudou nová pítka