Novotný v našem otevřeném rozhovoru přiznává, že o odchodu Tomáše Hudečka z TOP 09 do poslední chvíle nevěděl.

„Nemám z toho radost. S Tomášem jsme si za ty čtyři roky spolupráce lidsky velmi porozuměli a je škoda, že TOP 09 opouští někdo, jako je on," říká. Zároveň ale připouští, že při vyjednávání o tom, kdo teď ovládne pražský magistrát, může tato překvapivá změna sehrát i pozitivní roli.

Jak jste zareagoval, když jste se dozvěděl, že Tomáš Hudeček a Jiří Vávra opouštějí TOP 09 a místo kultury, Kongresového paláce či Výstaviště, témat, které jste měl dosud na starosti, se stáváte členem nejužšího vyjednávacího týmu? Takže jste teď zodpovědný za to, zda TOP 09 bude Prahu vést, nebo zasedne v koalici.

Upřímně, přišel jsem k tomu v deset hodin ráno jako Pilát ke krédu, takže se teprve seznamuji s tím, co je vyjednáno. Jako tým máme dnes s panem Ženíškem a Jiřím Nouzou první schůzku. Asi vám teď nedokážu říct nic rozumnějšího, než že si potřebuji utřídit, jak se věci mají.

Skutečně jste do chvíle, kdy předsednictvo TOP 09 tuto zprávu vydalo, neměl žádné takové informace? Byl jste jmenován členem vyjednávacího týmu, někdo o tom s vámi musel mluvit.

Na jednání celostátního předsednictva jsem samozřejmě přítomen byl. Ale vůbec mě nenapadlo, že to dopadne takto. Víte, měli jsme schůzku klubu pražských zastupitelů TOP 09. Bylo to takové neformální setkání, kdy jsme se prostě chtěli po volbách v novém složení vidět. Nepanovala tam nejlepší nálada, byli jsme otrávení z toho, co jsme si přečetli v Blesku, že Jirka Vávra byl na oslavě pana Hrdličky. Takže, když jsem pak přišel na jednání celostátního předsednictva, tlumočil jsem mu, že klub pražských zastupitelů TOP 09 nechce, aby ve vyjednávacím týmu byl Jirka Vávra. Protože když se schází s lidmi jako, je pan Hrdlička, vrhá to na cokoli, co pak vyjedná, stín pochybnosti. Celostátní předsednictvo s tím souhlasilo. A když už jsem u toho byl, jmenovalo mě jedním z vyjednavačů. Hned jsem to odtamtud volal Jirkovi Nouzovi, který tam ani nebyl, a byl z toho podobně překvapený. Ale Jirka Nouza je velmi schopný vyjednavač, takže z toho nemám obavy. Potřebujeme si jen nejdřív v klidu udělat inventuru toho všeho.

Tomáš Hudeček rezignoval na členství v TOP 09, ale zůstává členem vašeho zastupitelského klubu. Bude v něm jako nezávislý. Neoslabí to vyjednávací pozici vašich 16 zastupitelů? Muž, který vás vedl do voleb, sice bude dál s vámi, ale už bez jakýchkoli „stranických" závazků.

To, že v zastupitelských klubech sedí nestraníci, se běžně stává. Konečně, jednoho jsme tam měli hned po volbách, Petra Břízu. Teď k němu přibyli Tomáš Hudeček a Eva Vorlíčková. Musíme se smířit s tím, že poměr straníků bude asi nižší, než jsme si mysleli, ale to neznamená, že bychom si lidsky byli nějak odporní. S Tomášem a Evou jsem velmi intenzivně pracoval čtyři roky, a to, že jsou teď nestranící, nijak nemění můj vztah k nim. Pořád pracujeme s tím, že je nás 16 a že je to síla, za kterou hovořím.

Neobáváte se toho, že pan Babiš hodí lano Tomáši Hudečkovi?

Pan Babiš může házet lano, jaké chce, ale Tomáše dobře znám a nevěřím, že by někam přestupoval.

Náměstek pražského primátora Václav Novotný.Kdy jste spolu naposled mluvili?

Dnes. Po tom, co jsem se dozvěděl, že odchází z TOP 09, jsme se spolu bavili asi hodinu a s jeho odchodem se pro nás lidsky nic nezměnilo.

Vaše řady nicméně opustili dva nepřehlédnutelní muži: jeden je stále pražským primátorem, druhý jeho prvním náměstkem a zároveň až dosud byl předsedou pražské TOP 09. Miroslav Kalousek sice řekl, že se tak aspoň pročistí vzduch, ale jak to vnímáte vy?

Nutno říct, že Tomáš a Jirka spolu nežili úplně snadno, vygradovalo to do té míry, že svoje bytí v TOP 09 podmínili tím, že buď jeden, nebo druhý. Nabídli proto celostátnímu předsednictvu svoji rezignaci. Podle mě oba trošku s pocitem, že přece není možné, aby to předsednictvo přijalo. A pokud ano, tak přijme tu rezignaci jeho, ale ne moji. Není to nic šťastného. Myslím, že dneska je překvapeno skutečně hodně lidí. Na druhou stranu, pokud jde o Jirku Vávru, je to pro náš nový zastupitelský klub prakticky bezvýznamné, protože v něm stejně není. A pokud jde o Tomáše, není to také zase tolik významné, protože dál vedle nás bude. Dokážu si naopak představit, že by to mohlo v určitých směrech pomoci.

Jak to myslíte?

Když náš klub nebude ortodoxně „topácký" a budou v něm výrazní nestraníci, může být atraktivní i pro některé jiné zastupitele, kteří se necítí úplně komfortně ve svých klubech, které se ustavují.

Narážíte tak na Jana Čižinského a Ondřeje Mirovského z Trojkoalice, kteří se veřejně vyjádřili, že spíš než hnutí ANO, s kterým jejich uskupení o koalici jedná, je jim bližší program TOP 09?Jejich dva hlasy v současném rozložení sil mohou být klíčové.

Ani jednoho z těch pánů jsem v životě neviděl. Úplně teoreticky řečeno si ale dokážu představit, že pokud jde striktně o klub TOP 09, působí to tak, že jde o uzavřenou skupinu, ve které nikdo další nemá místo. Pokud jde o klub TOP 09 a nezávislých - ale stejně smýšlejících, najednou, jako by to dokázalo absorbovat i někoho dalšího. Popravdě, nemluví se mi o tom vůbec snadno, taky se léčím z toho šoku, ale když si to přeříkám v pozitivním slova smyslu, dokážu si to takto představit. A nic jiného mi v tuto chvíli nezbývá, protože kdybych se na to díval pesimisticky, můžu si jít rovnou hodit mašli.

Jaký je teď váš osobní tip, že to dopadne? Sestavíte koalici vy, nebo vítězné hnutí ANO?

Můj tip především je, že to bude trvat hodně dlouho. Kdy a kdo koalici sestaví, ví jen Pán Bůh. Vím, že bych vám jako člen vyjednávacího týmu měl říct něco sofistikovanějšího, ale nedokážu to. Situace je patová, nikdo nemá v zastupitelstvu výraznou sílu, takže jediné, s čím jsem si docela jistý, je, že to bude trvat dlouho.

Jisté také je, že nové vedení magistrátu se bude muset postarat o budoucnost holešovického Výstaviště nebo Kongresového paláce. Jako radní pro kulturu jste se v těchto tématech hodně angažoval, nemáte o osud těchto míst obavy, pokud skončíte v opozici?

Je otázka, jak se to všechno uspořádá, ale když se dívám třeba na kandidátku ANO, vidím tam jistého Karla Procházku, který je nesporný odborník na kongresový turismus. Neříkám, že si lidsky úplně rozumíme, ale jako odborníka si ho vážím. Řešení, která jsme udělali, jsou podle mě racionální, takže je otázka, jestli se kolem toho bude motat Novotný, nebo Procházka, ale v obou případech to bude někdo, kdo to dokáže posunout, takže o tato témata strach nemám. Samozřejmě bych byl ale radši, kdyby to dělal Novotný.

Čtěte také: Zemětřesení v pražské TOP 09: končí dva její nejdůležitější muži