„Způsobí totiž pouze to, že malý pěvec, který se chce vyhnout černému fleku, narazí ve spodní části překážky," uvedl David Zítek z Pražské zvířecí záchranky. Na protihlukových bariérách či autobusových zastávkách jsou tak mnohem účinnější svislé či vodorovné pruhy nahuštěné těsně vedle sebe. Jen tak pták zaregistruje překážku před sebou. Odborníci radí, aby si lidé okno zkrášlil zvenku barvami na sklo, květinou nebo nálepkou.

Ptáci se po nárazu často dokáží vzpamatovat sami

Někdy se stane, že pražská záchranka přijme i několik hovory na pohotovostní linku, která se týká sýkorek. „Jeden den jsme v Praze vyjížděli na tři různá místa. Příčina byla u všech sýkorek stejná. Narazily do skleněných ploch," vysvětlili David Zítek.

Po ránu volala paní Pavla z Chodova, která objevila sýkorku sedět na zemi, jak otvírá zobák. Po poradě s odborníkem ji sebrala, umístila do krabice a čekala na zásahové auto. Ani ne hodinu potom volal pan Václav z Letňan, který našel koňadru na balkoně. Nehýbala se a ani při dotyku neulétla. Pro třetí sýkorku pak jeli na Žižkov. Jedné paní tam sýkorka narazila do okna.

Všechny tři ptáci naštěstí nezůstali v péči záchranářů dlouho. Po nějaké době se oklepali, takže je vypustili zpět na svobodu. Pěvci po nárazu do skla jsou často pouze otřesení a dokáží se po nějaké době v klidu vzpamatovat.