Nejvíce osob nakažených virem HIV žije v hlavním městě. A to 1403 osob. Oproti Středočeskému kraji, který vykazuje druhý největší výskyt (285 případů), je rozdíl až pětinásobný.

Źeny jsou nakažené jen minimálně 

Anonymita a vysoká koncentrace homosexuálů i to jsou důvody, proč je právě v Praze nakažených nejvíce. Ne náhodou se nemoci AIDS, kterou virus HIV způsobuje, jinak říká nemoc homosexuálů.

Dokládá to i vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Marie Nejedlá. „Ženy jsou nakažené jen minimálně. Největší výskyt je mezi muži homosexuály nebo bisexuály. A ti jsou velmi specifická skupina, protože i přes všechna rizika se odmítají chránit," řekla Pražskému deníku.

Ohroženou skupinou jsou narkomani

Podle Nejedlé je na vině nárůstu také fakt, že rozpočet na prevenci byl v minulých letech podfinancovaný. „Mezi roky 2011 a 2014 byl příspěvek od státu tři miliony, loni už to bylo sice deset milionů, ale ta zanedbaná prevence z minulosti se projevuje až teď," míní. Virus HIV se přenáší buď sexuálním stykem, nebo krví. Ohroženou skupinou jsou proto také narkomani.

Podle ředitele organizace Drop In Jiřího Presla ovšem narkomani nejsou ti, kteří vir HIV šíří dál. „Za celou dobu naší existence, což je 25 let, jsme měli dva nakažené," uvádí.

Osvětu šíří několik desítek dobrovolníků 

Podle něj je to dáno především tím, že lidé závislí na jehle jsou zvyklí si ji měnit. Velkou zásluhu na tom přikládá kontaktním centrům, která narkomanům nové stříkačky zajišťují. „Zejména v Praze je to metoda rozšířená. Není to nic kontroverzního, také díky tomu je tak málo nakažených," dodává.

Na čtvrtek připadá Světový den boje proti AIDS, jehož smyslem je zvýšit povědomí o této zákeřné nemoci způsobené virem HIV. Osvětu o ní šíří i několik desítek dobrovolníků, kteří se každoročně objevují v ulicích Prahy a prodávají za symbolickou cenu červenou stužku, což je symbol boje proti nemoci AIDS. Letos nově budou dobrovolníci nabízet také pohledy. Nejnižší částka, kterou lze přispět, činí dvacet korun.

Počet nakažených AIDS v Praze. Infografika. Zdroj: Redakce

Čtěte také: Počet nakažených HIV stoupá, Příbramáci na testování nechodí