Policie dále rozplétá síť, kterou se otrávený alkohol v České republice šířil. Za jeho jediný zdroj ale stále považuje směs, kterou uvedli do oběhu dva hlavní obvinění z Moravskoslezského kraje. V souvislosti s metanolovou kauzou obvinili v minulých dnech dva lidi z Moravskoslezského kraje z obecného ohrožení. Úmyslně podle nich namíchali otrávenou směs a přes distributora alkoholu ze Zlína ji uvedli do oběhu.

Čtěte také: Tvrdý alkohol se vrací, otrávených stále přibývá!

V Karlovarském kraji však dohledávají nebezpečný alkohol s metanolem, který by mohl pocházet od sítě distributorů, které v minulých dnech policisté zadrželi v kraji i na Moravě. Závadný alkohol s obsahem metanolu našli policisté v neoznačených lahvích na víno, mířil zřejmě spíše k soukromým osobám než do obchodů a restaurací. V Praze situace netěší prodejce a provozní restauračních zařízení a barů, kteří spoléhají na turistický ruch. Zahraniční média sice informovala hojně o zavedení částečné prohibice v Česku, o jejím ukončení už tolik zpráv ale svět neobletělo.

„Samozřejmě ještě potrvá, než k nám cizinci, kteří míří do Prahy hlavně za zábavou, začnou bez obav zase jezdit," říká provozní baru na Václavském náměstí. „Nás se zákaz dotkl citelně, tento měsíc jsme přes všechna opatření v mínusu. Přizpůsobili jsme sice nápojový lístek, ale komu chcete drinky nalévat, když nikdo nepřijede. Pochybuji, že nám to tahle státní kompenzace vynahradí. Ale jsme samozřejmě rádi i za ni," dodává.

O české kauze informovala nejen evropská média, ale i ta v zámoří. Po otravách na Slovensku zájem o dění v Česku ještě vzrostl. Ruské úřady po zákazu dovozu českého tvrdého alkoholu rozhodly i o zákazu prodeje českých lihovin vyrobených od 1. ledna do 26. září letošního roku. Do Ruska se dováží především becherovka, fernet a absint.