„Cílem ceny je zdůraznit výjimečnost činů a práce seniorů, podpořit je v jejich aktivitách a posilovat jejich sebevědomí a sebedůvěru. Je to i šance na postupné rozbití stereotypů v pohledu na život seniorů," uvedla Kristina Jakubcová z Nadace Charty 77.

Ocenění je součástí projektu SENSEN – tedy Senzační senioři. Vítěze vybírala odborná porota. Posuzovala 115 seniorů a seniorek a 43 klubů. Vítěz Joukl na svých stránkách www.joukl.cz řeší otázky, které se týkají nejen seniorů. V Jizerských horách provozuje také kiosek, kde zákazníci platí za občerstvení tolik, kolik sami uznají za vhodné. Z bývalé kočárkárny panelového domu udělal místnost s počítačem, kde je zdarma přístup na internet. Měl tři fotografické výstavy a chystá další, vypočítala Jakubcová.

Klub Prádelna založila skupinka seniorů, kteří se potkali na počítačových kurzech. Jejich okruh se postupně rozrůstal. Zřídili si pak vlastní centrum, kde je internetová kavárna i poradna při práci s digitální technikou. Scházejí se tu dva seniorské taneční soubory, provozuje se i zdravotní gymnastika a hraje stolní tenis. Senioři organizují také výlety, návštěvy koncertů a další akce. Podle poroty pro ně věk není „limitujícím faktorem, ale příležitostí uplatnit životní zkušenosti a dál se vzdělávat".

Součástí byla finanční odměna

Oba výherci získali k titulu i 30.000 korun. Čestná uznání a 10.000 korun dostali pak Milan Cafourek a Anna Blažíčková, zvláštní cenu poroty Karel Horký a Zdeněk Mahler. Diplom a 20.000 korun převzali i zástupci tří dalších klubů Babinec z Mladkova, Fresh senior klub a Čteme s babičkou a dědečkem.

Česká společnost postupně stárne. Lidé nad 65 let tvoří nyní kolem 17 procent obyvatel. Podle pořadatelů projektu SENSEN většina seniorů a seniorek „nechce být pouhým objektem chlácholivé péče, nestojí o demonstrativní soucit a nabídky klidného stáří". Chtějí zůstat aktivní a podílet se na životě ve svém okolí, chtějí být také slyšet. Bližší informace jsou na adrese www.sensen.cz.

Ceny starším lidem, kteří mohou být vzorem pro své vrstevníky, rozdávala Nadace Charty 77 poprvé. Počet nominací pořadatele překvapil. „Bylo to neuvěřitelné číslo, které nás skoro dojalo. Nominace totiž vyjadřují projektu SENSEN důvěru a zájem o něj," podotkla výkonná ředitelka Nadace Charty 77 Božena Jirků. Organizátoři počítají s tím, že se z udílení cen stane tradice.