Podle dodavatele technologií je nejprve třeba předat stavební část ve stanovené kvalitě, a to se dosud nestalo. Podle ČKD Praha DIZ zpozdil Metrostav předání stavební části díla téměř o tři roky a měl podíl i na potížích způsobených přívalovým deštěm. Voda pak v tunelu poškodila kabely.

„Na nezištného mesiáše, který i přes své zjevné potíže chce řešit i to, co mu nepřináleží, proto nevěříme," uvedl generální ředitel ČKD Praha DIZ Robert Wolf. Jeho společnost se prý nemůže zbavit dojmu, „že se stárnoucí doyen snaží naivní nabídkou zachránit potápějící se loď".

Metrostav v pondělí nabídl vedení Prahy převzetí kompletní odpovědnosti za dokončení tunelu Blanka včetně technologické části. Tunel se měl podle posledního stanoveného termínu otevřít v dubnu, kvůli výměně kabelů poškozených vodou ale město přestřižení pásky odložilo na neurčito. Podle ČKD výměna potrvá zhruba osm měsíců.

Metrostav měl v Blance na starosti stavební práce, technologická část byla v kompetenci právě ČKD Praha DIZ. Metrostav se s Prahou v minulosti soudil o několik miliard korun, které mu město dlužilo. Rozhodčí soud nakonec rozhodl, že firma má tunel dostavět a Praha že má zaplatit. Stavební práce skončily v září loňského roku.

'Hra na schovávanou'

Vedení Prahy v úterý rozhodlo o tom, že proti firmě ČKD Praha DIZ podá žalobu. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) uvedl, že dodavatelé „si s městem hrají na schovávanou". Dosud totiž není jasné, kdo zavinil poničení kabelů přívalovými dešti před necelými dvěma roky. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) již dříve řekla, že dodavatelé včetně projektanta přehazují vinu jeden na druhého.

ČKD Praha DIZ zatím postup města nechtěla komentovat. „Do doby, než obdržíme ze strany města nějaké vyjádření, tak se k tomu nechceme vyjadřovat," uvedl mluvčí Karel Samec.

Blanka měla být původně otevřena v roce 2011. Poté vedení města termín několikrát odložilo, mimo jiné na jaro loňského roku, poté na prosinec a naposledy na letošní duben. Podle údajů ČKD Praha DIZ se ale strategická dopravní stavba neotevře dříve než na konci letošního roku.

Praha podá žalobu na firmu ČKD Praha DIZPraha podá žalobu na firmu ČKD Praha DIZ, která dodávala technologii do tunelu Blanka. Firma dodala kabely, které nevydržely přívalový déšť, řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Kvůli poničeným kabelům bylo odloženo plánované zprovoznění tunelu na přelomu března a dubna. Tunel vyjde Prahu na asi 37 miliard korun.

Praha si chce podle Dolínka nechat prověřit způsob, jakým žalobu podat. Návrh dalšího postupu má být hotov příští týden. „Je to první krok k tomu, aby si s námi naši dodavatelé přestali hrát na schovávanou, což nám připadá, že se nyní děje," řekl Dolínek.

Firma je dodavatelem technologické části tunelu Blanka, tedy i kabelů, které poničil před necelými dvěma roky přívalový déšť. Kabely bude muset dodavatel vyměnit. Minulý týden firma informovala, že to bude trvat nejméně osm měsíců. Zároveň v úterý zopakovala, že situaci nezpůsobila.

Kdo za nastalou situaci může, není jasné. Město se zatím s dodavateli neshodlo na tom, kdo je za problém zodpovědný.

Čtěte také: Metrostav nabídl Praze kompletní dokončení Blanky