Skupině přátel z Jelena v lavoru se již podařilo získat první pračku a na sobotní benefiční akci v Autonomním sociálním centru Klinika vybrat přes 21 tisíc na začátek provozu. Poptávka po dostupné pračce je podle nich v Praze velká. Jako sociální pracovnice se Radka Nešporová, členka skupiny, setkává s lidmi bez domova na denním pořádku.

„Často vídám haldy špinavého oblečení, které si nemohou vyprat. Není až takový problém čisté oblečení sehnat, ale je problém si ho vyprat," uvedla. „Občas mi třeba řeknou: 'Nešel jsem k doktorovi, protože jsem neměl umyté nohy nosil jsem týden staré ponožky.' Nebo je jim hloupé sedět v tramvaji, protože smrdí. Chtějí jít na pracovní pohovor v čistém oblečení," popsala situaci, ve které se lidé bez domova běžně nacházejí.

Snaha o změnu systému

Místo toho, aby si prádlo vyprali a použili ho znovu, je pro ně jednodušší špinavé prádlo vyhodit a získat nové. Členové Jelena v lavoru by chtěli pomocí sociální prádelny změnit tento systém. „Je podle mě ekologičtější i ekonomičtější si oblečení vyprat a vzít si ho znovu, než ho vyhodit," vysvětlila Nešporová.

Kromě benefiční akce, na které se o víkendu představily například kapely Or a Honorace a kde si návštěvníci mohli vyrobit vlastní prací prášek nebo potisknout trička, uspořádala skupina také sbírku pracích prášků a mycích prostředků. Lidé je mohou nosit na Kliniku vždy v úterý a ve čtvrtek mezi půl šestou a osmou hodinou do Freeshopu Zdrojovny.

Na provoz prádelny už darem dostali jednu pračku. K ní plánují pořídit další a také sušičku. Prádelna by měla začít fungovat v nejbližší době.

Čtěte také: Žižkovská Klinika: Chtějí nás vyhnat, stížnosti jsou zaujaté