Na setkání zástupkyň magistrátu a Prahy 9 s občany, které proběhlo přímo v místech plánované výstavby, padlo několik připomínek. Občané se nejvíce zajímali o zpracování projektu a jeho propojení s plánovaným parkem. Vadilo jim, že předem neměli k dispozici dostatek informací o obou projektech. Debata se dále odvíjela hlavně od témat bezpečnosti a ochrany přírody.

Jaromír Landsman z řad občanů připomínkoval v místě budoucí výstavby výskyt dvou ohrožených druhů. Ten nebyl podle úřednic během příprav projektu doložen, na podnět veřejnosti ale bude znovu prozkoumán. Další stížnost padla směrem ke svedení dešťových vod z okolí a jejich zachycování v rybníce, které není podle Landsmana v projektu dostatečně vyřešeno.

Za zahrádkáře, kteří vlastní několik pozemků v sousedství plánovaného parku a rybníka, předal sepsané připomínky předseda Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Vladimír Mezera. Zahrádkáři žádají magistrát o zachování příjezdové cesty ke svým pozemkům. Další jejich připomínky směřovali k možnému nárůstu bodavého hmyzu kolem rybníka a také stabilitu jeho vodní hladiny.

Rybník má zadržet vodu v krajině

Rybník by měl pojmout až 3000 metrů krychlových vody a dosáhnout maximální hloubky jeden a půl metru. Jeho náhon má vycházet u současného příčného prahu vodního toku Rokytky. Na rekonstrukci prahu už magistrát získal stavební povolení. Od něj bude začínat potrubní část náhonu, která přejde v otevřenou část, přes kterou povedou dvě lávky. Projekt rybníka počítá s vybudováním okolních cest, které budou součástí parku Zahrádky.

Vznik rybníku byl dlouhodobým záměrem magistrátu. „Rybník v parku Zahrádky bude významným krajinným prvkem. Výstavbou rybníka a celkovou revitalizací lokality dojde k příznivému zlepšení stavu životního prostředí," uvádí průvodní zpráva. Podle ní jsou hlavními účely vzniku nového rybníka zadržení vody v krajině a vytvoření přírodě blízkého vodního biotopu a krajinotvorného prvku.

„Částečně bude rybník plnit akumulační funkci, což je momentálně celorepublikový zájem, aby pokud možno co nejvíce vody zůstávalo v konkrétním území," uvedla Kateřina Hobzová, zástupkyně magistrátu s odkazem na letošní sucha a problémy s nedostatkem vody.

Magistrát nyní projedná připomínky občanů. V případě, že úřad získá všechna potřebná povolení, mohlo by se začít hloubit během příštího roku. Dokončení rybníku je poté otázkou několika měsíců.

Peníze na výstavbu magistrát vyčlení

Rybník i park připravuje magistrát v rámci dvou oddělených projektů. Důvodem je rychlejší možnost projednání vzniku rybníka, který by jinak složitější projekt parku brzdil. Finanční prostředky ve výši 3,8 milionu korun na výstavbu prý magistrát má. „Pokud nebude problém se stavebním povolením, jsme schopni na výstavbu rybníka vyčlenit pro příští rok prostředky z vlastních investičních zdrojů," uvedla za magistrát Martina Buchtíková, specialistka vodních toků.

Druhý projekt parku Zahrádky by měl obyvatelům a návštěvníkům hlavního města poskytnout kromě prostoru k rekreaci také přímou návaznost z Poděbradské ulice na zastávku metra Kolbenova. Přechod přes řeku Rokytku není v místech plánovaného parku v současnosti možný. Kolem plánovaného parku na obou stranách řeky Rokytky probíhá v současnosti výstavba developerských projektů. Jde o vznik nových bytových domů v ulici u Elektry a v Zátiší u Rokytky u stanice metra Kolbenova.

„Z urbanistického pohledu je důležité, aby osu obytné zástavby činila ulice U Elektry ústící na Poděbradskou, která by dále pokračovala parkem k severu, překročila Rokytku a buď ulicí Na Černé strouze (která je nyní neprůchodná tento pozemek je v soukromém vlastnictví) nebo průchodem ležícím o něco východněji, vyústila v Kolbenově ulici, kde se nachází stejnojmenná stanice metra," uvedl Pražskému deníku mluvčí Prahy 9 Jiří Houdek.

Církevní spor o jeden z pozemků

Práce na přípravách parku v místech bývalé zahrádkářské kolonie, který nese pracovní název Zahrádky, zpomalil církevní spor o jeden z pozemků. „Magistrát podal žádost o územní rozhodnutí. Je přerušeno, protože nejsou vypořádané všechny pozemky," vysvětlila Eva Soukupová z oddělení územního plánování Prahy 9. Vypořádání s církví by měl stát provést do konce tohoto roku.

Podle informací Prahy 9 se mají celkové náklady na výstavbu parku pohybovat kole 50 milionů korun. Investorem obou projektů je pražský magistrát. Kdy by mohl být plánovaný park kolem Rokytky hotový zatím není jisté.

Čtěte také: Zanedbaný pozemek u Rokytky se má změnit na park s rybníkem