Povstání v Maďarsku vypuklo před 60 lety, 23. října 1956. Mohutná demonstrace, svolaná původně na podporu politických reforem v Polsku, tehdy v Budapešti přerostla v ničení symbolů stalinismu a ve střety s policií.

Symbolem povstání byl ostřihomský arcibiskup 

Kromě požadavků týkajících se demokratizace politického života se lidé domáhali rovněž odchodu ruských vojsk ze země. Sovětský svaz vzpouru řešil silou. Rudá armáda revoltu brutálně potlačila, přičemž o život přišlo až 3000 lidí.

Jedním ze symbolů povstání se stal ostřihomský arcibiskup a maďarský primas József Mindszenty. Kvůli svému přesvědčení byl uvězněn už v roce 1944, kdy kritizoval maďarskou fašistickou vládu za zacházení s Židy. Po válce se Mindszenty dostal do sporu s komunistickým režimem, který nechal arcibiskupa v prosinci 1948 zatknout a odsoudit na doživotí.

Mindszenty nakonec zemřel v Rakousku 

Z vězení byl Mindszenty propuštěn během povstání v roce 1956. V rozhlasovém projevu tehdy vyzval k odporu proti komunistickému režimu. Po násilném potlačení revoluce se uchýlil na americkou ambasádu v Budapešti, kde v nuceném azylu strávil následujících 15 let.

Teprve v roce 1971 mu bylo umožněno vycestovat do zahraničí. Kardinál József Mindszenty zemřel v roce 1975 v Rakousku. Po pádu komunismu v Maďarsku bylo jeho tělo přeneseno do katedrály v Ostřihomi.

Čtěte také: Kardinál Duka sloužil mši za oběti heydrichiády